Vilken hingstlinje? Gange Rolvs eller Skreiens?

Var börjar egentligen en hingstlinje? Och vad spelar det för roll? Ja, det kan man fundera på, och ju fler generationer som går ju mindre släkt är ättlingarna till anfadern. Det halveras i varje generation, om det inte sker tillskott via andra led än själva hingstlinjen.
Hingstlinjen är alltså far - farfar - farfarsfar och så vidare i rakt nedstigande led. I varje generation tappas hälften av släktskapet. Det enda man kan vara säker på är kvar är samma y-kromosom, och där finns ju rätt begränsat med information.
Ändå tycker många att det är roligt att följa linjerna, och visst kan det vara en spännande resa bakåt i tiden.
För fjordhäst brukar vi prata om hingstlinjerna Bergfast, Håkon Jarl och Öyarblakken, som alla går tillbaka till Njål, och alltså faktiskt kan sägas tillhöra samma hingstlinje. Alltså Njåls hingstlinje... Fast det brukar man inte säga. Dessutom finns Enoks linje eller Baronens linje (Enok härstammar från Baronen). Kåre 189 hade också en hingstlinje, men den finns inte kvar som hingstlinje längre.
Njål N166:
Men om man backar ytterligare någon generation så går både Njål och Baronen tillbaka till samma hingst, nämligen Gange Rolv I N42. Gange Rolv är både morfar och farfars far till Njål. Fast det blir ju inte så kul att prata om. Alla fjordhästar hör till en hingstlinje. Jaha...
 
Man kan ju också tänka sig att starta betydligt senare, alltså skapa "nya hingstlinjer". Det har ju gått väldigt många generationer sedan Öyarblakken och alla de andra gamlingarna.
 
Jag roade mig med att titta bakåt i Hassles stam, och jag kom då fram till att han är ensam i landet ur Skreiens hingstlinje. Skreien 46 var alltså den anfader som kom först in till Sverige i denna linje, så jag valde att starta där.
Sedan blev det så att Skreien inte fick någon godkänd son i Sverige, men väl i Norge. Hans tid i Sverige satte spår på andra sätt, inte minst som morfar till Alexander Lukas. Bilderna på Skreien är från norska respektive svenska stamboken. 
 
Så linjen fick ytterligare ett par norska hingstar innan de åter kom till Sverige genom Heiden 132. Heiden minns jag som en hingst med enastående vackert huvud och uttryck. Han hade en lång, men grov hals. Tillsammans med sin ägare Folke Karlsson i Torp tävlade han med stor framgång i olika körgrenar. På fjord-SM tävlade de skogskörning, brukskörning och precisionskörning.
Heiden 132
Heiden fick 104 registrerade avkommor i Sverige, bland annat de godkända sönerna Oddmar 168 och Hugo 179. Oddmar fick bara 15 föl och ingen godkänd son, men Hugo fick över 100 föl precis som Heiden. Heiden har även avkommor i Norge.
Hugo 179
Hugo såg jag som föl på utställning, och han såldes senare till Sindarve på Gotland, där han verkade nästan hela livet med undantag för några säsonger då han lånades ut för avel. Vi hade äran att vara de allra första som fick långa honom och han betäckte över 20 ston här den sommaren.
 
Då hade Hugo redan massor av tävlingsframgångar, allra mest i hoppning. Han vann fjord-SM i hoppning minst tre gånger, om jag minns rätt, och han hoppade 150 cm med ryttare på Elmia på Millenieutställningen 2000.
Precis som Heiden hade Hugo ett fantastiskt huvud, både på insidan och utsidan. Han blev far till tre godkända hingstar; Sindarve Magi 239, Indro 246 och Haldol Kry 257. Magi fick bara fem föl och ingen godkänd son av dem. Indro fick två avkommor och inte han heller någon son. Haldol fick inte heller så många föl, men av de elva registrerade avkommorna blev det en godkänd son; Hassle Kry 299.
 
Haldol Kry följde i anfädernas spår och hade även han ett fantastiskt huvud, eller har - han lever som älskad valack och ridhäst. Hos oss tävlade han dressyr och var placerad på fjord-SM och deltog i svenska laget på två fjord-NM och ett fjord-EM. Han är placerad i regional dressyr upp till lätt A bland ponnyer.
Haldol Kry 257:
Och nu har vi alltså Haldols son Hassle Kry. Ensam kvar på en lång gren av en hingstlinje präglad av rastypiska individer med mycket stor prestationsförmåga i olika grenar - det är jag glad för.
Om vi då följer linjen hela vägen ända till Gange Rolv I (för där börjar ju alla): Hur ser det då ut? Jo, så här:
 
Hassle Kry 299 - Haldol Kry 257 - Hugo 179 - Heiden 132 - Prins Sleipner N 1753 - Ola Gik N1703 - Skreien 46 (N1634) - Torbjörn N1417 - Blom N1163 - Dragjord N1000 - Gloppang N894 - Håkon Jarl N645 - Hårfager Bolsöy N509 - Fremad N275 - Njål N 166 - Fleitner N 97 - Skarphedin - Gange Rolv I N42.
De flesta svartvita bilderna är ur gamla norska stamböcker.
Så bestäm själv om du tycker att Hassle Kry hör till Gange Rolvs hingstlinje eller Håkon Jarls, eller kanske till och med är en unik individ ur Skreiens hingstlinje. Han är ju samma häst oavsett.
 
0 kommentarer