Maten på Madeira


Vilka härliga dagar vi fick på Madeira! 
Vi fick välja bort vandringar och längre promenader för att orken skulle räcka. Men vi fick ändå så många fina upplevelser!
 
Madeira är bland annat känt för sin natur och blommorna. Det var vackert och det återkommer jag nog till med bilder. Men frågan är om inte maten var en lika stor njutning. Perfekt för den som behöver hålla vikten uppe. Lite värre för mig som inte har sådana bekymmer. Men det får jag bjuda på. 
 
Vi testade lokalt så ofta vi kunde. Därför fick det bli fisk till lunch och ofta även på kvällen. Hotellets buffé var storslagen och mycket bra. Både frukosten och kvällsbuffén. Men att hålla fisk varm är svårt. Den blir lätt lite torr. En kväll serverades ostron och andra läckerheter till kvällens buffé. 
 
 
Till lunch fick vi däremot de mest perfekta fiskrätter. Flera olika sorter, både odlade i havet strax utanför och djuphavsfisk som finns just här. 
Tallriken med fisk och skaldjur ovan var beräknad räcka för två... Vi fick i oss  det mesta, men inte riktigt allt.
Ofta serverades bara kokta grönsaker till fisken. Precis lagom kokta morötter och bönor oftast. Man kunde få precis vad som helst annat till också, men det behövdes inte.
 
Jo, en bit av det lokala brödet - naturellt eller med vitlökssmör. Riktigt gott till maten, eller som förrätt!
 
Madeiras bananer måste också nämnas här. Små, söta och ganska oansenliga vid första anblicken. Men oj, så goda! Ett par om dagen slank gärna med, och även ibland i en maträtt. Vi har sett en del av alla odlingar och fått lära lite mer om bananer.
 
Efterrätter blev det nog för många... Många olika goda varianter, och inte minst glass. Men också härliga frukter, där det förutom banan alltid fanns något med passionsfrukt på menyerna.
 
Så att ta seden dit man kommer och äta lokal mat i säsong funkar lika bra borta som hemma. Jag kallar det Svesong, och tänkte väl på hemma då, men det får duga på Madeira med. Dricka då? Ja, det fanns mycket gott. Men det tar vi en annan dag. 
 
 
0 kommentarer