Traditionellt
Jag är nog inte superbra på att fira midsommar. Jag gillar sill och potatis, och förstås jordgubbar. Och jag älskar denna vackra, ljusa tid. Men ändå.
Kanske för att jag rätt ofta har behövt jobba under denna helg. Det är ganska länge sedan jag gick jour som veterinär, men under den tiden var det inte så sällan att midsommarhelgen var fylld av beredskap. Ingen snaps och ingen öl då, men det är inte så viktigt.
Det är inte heller ovanligt att midsommar är skördetid. Särskilt när jag var liten körde vi ofta hö då. Dammigt, svettigt och viktigt att bli klar med innan regnet kom. Vinterfoder till djuren var viktigare än att skutta runt en stång.
Men visst gjorde vi det också ibland, inte minst hemma med egengjord liten midsommarstång. Eller någon gång åkte vi till de stora ringlekarna där många samlats. Jag minns att vi kom lite senare en gång, för just som vi var klara och hela famlijen finklädda i bilen så upptäcktes en ko som kalvade.
Att vi ofta firade hemma berodde dock mest på att flera i familjen och även hos våra kusiner fyllde år just då. I år var det dags för mig och en av mina kusiner att fylla på självaste midsommarafton. Min far fyllde på "den riktiga" midsommardagen, fram till att den började byta datum och ligga fast på en lördag.
Inte så sällan är det ungefär lika kallt på midsommarafton som på julafton (som ofast inte är så kall för den årstiden). Jag minns att barnen har dansat runt stången i Säby med täckjackor på.
I år bjöd midsommarafton på just sådant väder som man tänker att det "ska" vara. Soligt, lagom friskt och ljuvligt att vara ute i.
Alla barnen hade åkt för att fira på olika håll, och jag var hemma som hästvakt. Men inte ensam, för Ingemar kom och bidrog till att jag fick en jättehärlig födelsedag och midsommarafton.
Vi åkte till Säby och spelade på chokladhjul och gick tipspromenad. Ingemar drog ner alla burkarna med en enda boll, och de som stod i det ståndet såg oroliga ut för att det var för lätt. Det visade jag raskt att det inte var... Vi firade med fika i gamla skolan sedan var det dags att vänta på att stången skulle resas. Folkdanslaget gjorde sin uppvisning och efteråt var det ringlekar. Precis som det "ska" vara.
Ingemar avslöjade att han är ännu sämre än jag på att åka på traditionella midsommarfiranden. Så det passade bra att vi båda förbättrade vår statistik på det området.
Och vi imponerades av våra grannar i Äpplaryd. Ulf och Kerstin är aktiva i folkdanslaget och gjorde den dagen sju uppträdanden, med avslutning i Säby. Så många har det inte alltid varit, men de och många andra har hängt i väldigt många år. Kerstin har dessutom lett ringlekarna ändå sedan 1995. Imponerande! Tur att det finns de som bär traditionerna vidare, till glädje för oss andra!
Vi avslutade dagen med hundpromenad och att plocka sju sorters blommor. Vi hoppade inte över sju gärdsgårdar, för det kändes onödigt trassligt i hundarnas sällskap och risk att hamna i växande säd dessutom. Och vi lade dem inte under kudden, för vi visste redan vem drömmarna handlade om.