Slökokare
Jag gillar långkok och har gärna haft en gryta med en köttbit på spisen i flera timmar. En bit högrev kan bli helt fantastisk då. Eller för den delen en god lammgryta eller kyckling i lergrytan i ugnen.
När jag fick chansen att välja en slökokare i julklapp som en present efter juryarbetet på Elmia lantbruk, så kunde jag förstås inte motstå att testa även detta sätt.
Den stod på bänken i flera veckor innan jag kom mig för att läsa instruktioner och köra igång. Men förra lördagen körde jag igång. Det passade fint att förbereda kvällens mat innan jag for till kursen i skogskörning. Där skulle vi grilla korv, så en rejäl gulasch kändes som perfekt att få framåt kvällen.
Jag brynte köttet, och det var en bit ytterlår från en lokal belted galloway-ko. Den var lagom stor och skars i ganska små grytbitar. Sedan fräste jag också gul lök och paprika.
I botten på grytan lade jag tärnad potatis och morötter. Ovanpå det lök, kött och paprika och så kryddor (stött kummin, mejram, koriander, paprika, lagerblad), salt och riven samt pressad lime. Till slut tomatprure, några deciliter rött vin och en bruk krossade tomater.
Jag blev inte klok på om jag skulle välja hög eller låg, men istället för att välja senare start fick det bli låg och tio timmar.
När jag kom hem läste jag lite mer, och då valde jag om till hög, efter ungefär fem timmar. Men bara ett par timmar senare tyckte jag att allt verkade tillräckligt klart. Öppnade locket och provsmakade - mums - och valde om till varmhållning.
Med en god sallad blev det en god middag efter en dag ute i vintervädret. Säsongens mat med mest svenska råvaror - det är finfint! Så nu undrar jag om du har tips eller recept att dela med mig. För jag tänker att bland er aktiva hästmänniskor och andra aktiviteter utomhus så passar det fint att kunna låta matlagningen sköta sig själv.