Banta med min 5:2 metod

 
Efter gårdagens inlägg kanske det verkar knepigt att skriva om bantning, men som jag skrev redan då så finns det olika utfodringsproblem. Även när man bantar sin häst är det viktigt att den får tillräckligt med näringsämnen och även andra behov tillgodosedda.
 
En viktig sak att tänka på är att hästen ska få tillräcklig ättid och tillräckligt mycket grovfoder. Minimiregeln är 1 kg torrsubstans per 100 kg levande vikt. Men kom ihåg att det är en minimiregel och sällan optimalt! De flesta hästar vill, och mår bäst av, att få äta mer grovfoder än så.
 
Jag presenterar därför min variant av 5:2 metoden för att banta hästar (och den liknar inte människornas metod mer än till namnet).
5 saker du ska göra när du vill banta hästen:
1. Ge hästen fri tillgång till grovfoder, helst halm! Ofta är det klokt att låta hästen få fri tillgång till halm av bra hygienisk kvalitet (och utan för mycket gräsinslag om hästen ska banta).
2. Komplettera grovfodergivan med analyserat vallfoder med bra proteinvärde. Då kan den få en ganska liten mängd utan att få i sig för mycket energi (som bildar fett), utan att tappa muskler på grund av proteinbrist. Beräkna behovet och kom ihåg att de flesta hästar bara gör ett lätt arbete och att de flesta fjordhästar räknas som lättfödda! Men förstås ska de gärna jobbas för att öka effekten av bantningen.
3. Ge mineraler, vilken sort kommer du fram till i foderstatsberäkningen. Oftast beshövs mineraler när man begränsar vallfoderandelen.
4. Undvik kraftfoder, och ge möjligen en liten giva proteinkraftfoder om vallfodret inte är av tillräcklig kvalitet.
5. Försök att hitta ett magert naturbete, där hästen kan gå sommartid. Ett magert bete fungerar bra för de flesta hästar, och tänk på att gräset växer hela tiden, så även om det ser kort ut, så blir det i början av säsongen ändå mycket mat! Tänk på fångrisken för en överfet häst och vänj hästen försiktigt vid betet. Ofta är det bättre att släppa ganska tidigt innan betet blivit frodigt. I vissa fall kan en betesreducerare fungera, men tänk på att den har flera nackdelar. En del hästar tar av den, andra får skav, och den minskar hästens möjligheter till att klia och ha det bra med andra hästar.
 
2 saker som du ska undvika:
1. Att låta hästen beta halva dygnet och stå i gruspaddock eller på spån på natten ökar bara stressen och leder till hetsätning. De hinner äta mer än nog på halva dygnet och detta fungerar inte för bantning, och ger inte heller en bra välfärd. Visst kan du ta in hästen om du vill, men låt den då få halm i boxen, och kom ihåg att den troligen ätit rätt mycket när den var ute.
2. Ge inte havre och liknande för att hästen ska bli pigg och springa av sig fettet. Havre innehåller mycket energi, som bygger upp fett. Pigg blir hästen av att vara i normalt hull och få en balanserad foderstat så att den mår bra och kan bygga muskler. Att ge kraftfoder innebär också att man måste begränsa grovfodret mera, vilket inte är bra för hästen. Kraftfoder är till för de hästar som inte kan få i sig nog på annat sätt.
 
Ett enkelt sätt att följa hur det går är att mäta bröstomfånget och skriva upp. Jag använder ofta ett "komåttband" och de viktangivelserna som ges för kor ger ett hum om vad en fjordhäst väger också. Förstås inte exakt, men tillräckligt för att uppskatta foderstat eller avmaskningsdoser. Tänk på att det tar tid att banta, och att det bästa är att sträva efter lagom hela tiden!
0 kommentarer