Bristvara?

 

Betäckningssifforna för fjordhäst har sjunkit under många år, med en och annan liten höjning som omväxling. Samma trend gäller för många raser, men procentuellt har minskningen varit relativt stor för fjordhäst. Förra året föddes bara 60 föl.

Det har också varit trögt att sälja hästar under de senare åren, och det är förstås en viktig förklaring till utvecklingen. Många med mig upplever dock att det har verkat vända nu, och det finns en ökad efterfrågan.

Hur mycket och hur fort det vänder är förstås svårt att sia om, men jag tror inte att dagens betäckningssiffror möter det kommande behovet. Det som är positivt med det är förstås att priserna kan stiga och betalningen kan bli mer rimlig för den som föder upp och utbildar en bra fjordhäst.

Vad en häst kostar är precis det som en säljare kan tänka sig att sälja för och vad en köpare kan tänka sig att betala. Sen kan man tycka vad man vill om vad de egentligen borde kosta och är värda...

Däremot har vi som föder upp fjordhästar en viktig uppgift i att förklara och göra det tydligt att en gul häst med okänd bakgrund inte alls är samma sak som en väl uppfödd och välutbildad fjordhäst med full stam. Om vi lyckas med det så tror jag att ännu fler faktiskt vill ha en bra fjordhäst och att de värderar dess kvaliteter. Och jag tror att fler vill vara med och föda upp dem. 

Men jag tror att det redan nu är dags att planera för betäckning, så att vi inte står med alldeles för stor brist på fjordhästar och köparna måste välja en annan häst. Priserna får gärna gå upp, men det behövs också tillräckligt många fjordhästar för att folk ska se deras kvaliteter och efterfråga dem. Jag hoppas att vi ska se en ökning av betäckningssifforna i år. Har du valt hingst än?

3 kommentarer
Anonym

En fjording utan stam behöver inte vara "kattskit " den heller. Har själv en välutbildade (som jag haft sen föl och utbildat själv) fjording utan stam. Som gjort bra "reklam för rasen" på tävlingsbanorna m.m. trots okänd stam. Skulle inte tveka att göra om samma sak igen. Anser att individen är det viktigaste. Har haft många fantastiska år med min "oäkting".

Svar: Det finns bra hästar utan stam, men som köpare vet man mer om vad man kan förvänta sig av en häst med stam, och jag menar att de generellt är värda mer. I slutänden är det alltid individen som räknas, men allra särskilt när man köper en unghäst eller förstås en avelshäst så spelar stammen roll. Det jag främst vänder mig mot är dock att alla blacka hästar, oavsett andra kvaliteter lätt värderas lika. Utbildning, egenskaper mm är sådant som borde kollas bättre och ge skillnad i pris i högre grad än idag, tycker jag.
stuterikry.blogg.se

Ellinor Karlström

Sedan skall man inte glömma bort den dagen man vill ha en "likadan" fjordhäst som man hade innan. Det är så mycket lättare om man vet vilka förfäder hästen hade, så kan man få in liknande blod i den nya hästen. Så tänkte jag med Ariel, jag ville väldigt gärna ha Sindarve-blod. Förvisso blev det lite längre bak, då Ariels mormors far är nära släkt med Habinas pappa (och därmed Hampus morfar), men det känns ändå roligt att ha det släktskapet.

Svar: Just det, och kanske framför allt att avelsvärdering också innebär att avelsdjuren utvärderas, både individuellt och senare för deras avkommor. Det gör det möjligt inte bara att få en liknande individ, utan kanske allra mest att kunna lägga vikt vid vissa egenskaper.
stuterikry.blogg.se

Helena

Jag har tänkt betäcka två ston i år, den ena är hingsten redan vald till men till mitt andra sto är jag mer frågande, skulle vara jätte tacksam att höra hur dina tankar går kring hingstval, gärna via mejl!

Svar: Om du vill får du mejla dina tankar, frågor och vad du tycker är viktigast, så ska jag gärna bolla det med dig. Skriv lite om ditt sto, vad som är bra och vad du önskar främst av hingsten. Alltid lika spännande att klura på!
stuterikry.blogg.se