Varför exteriörbedömning?

Att exteriörbedöma hästar är en konst, som från början har uppkommit med syftet att ta ut användbara och hållbara hästar för bruks- och avelsändamål. Genom att granska hästens konstitution har man försökt förutsäga dess egenskaper som brukshäst. Syftet har alltså aldrig varit en skönhetstävlan, och det är inte heller någon motsägelse i att hästar som fått goda exteriöra poäng också hävdar sig väl på tävlingsbanan. Det var ju liksom det som var meningen…
Däremot är det förstås ingen garanti att den exteriört mest fulländade hästen också blir den mest framstående på andra sätt. Det finns ju så många andra saker som spelar in, t.ex. temperament, utbildning, vävnadskvalitet osv.
Och så ska man komma ihåg att den exteriöra bedömningen är en subjektiv bedömning, och alltså ingen exakt och absolut vetenskap. Genom kurser och vidareutbildning av domare försöker man skapa en så stor samsyn som möjligt, men exakt lika kommer det aldrig att bli, och är kanske inte heller önskvärt. Dessutom har ju också hästar bra och dåliga dagar.
Viktigast av allt för den som vill ge sig på att exteriörbedöma en häst är en positiv grundsyn. Försök se vad som är bra, och ta fram det. Vad har den här individen att tillföra? Leta inte fel, och lita på ditt första intryck. Oftast stämmer det bra! Och även hos den mindre framstående individen finns oftast något gott att framhålla - gör det! För den som visar häst är en bra minnesregel att man har med sig samma härliga häst när man åker hem som när man kom. Och så förstås att det är ditt ansvar att presentera den på bästa sätt!
Exteriörbedömning är alltså en värdefull grund för avelsarbetet. Korrekt byggda hästar har förutsättningar att hålla och fungera för det de är avsedda till. Men det finns som sagt många andra parametrar att ta hänsyn till, och dessutom bör man både för dessa och för exteriören även titta på nära släktingar. Genom att se hur dessa ser ut och fungerar, eller för den delen vilka resultat de har, så kan man säkrare ringa in en individs styrkor och svagheter i avelsarbetet. Inte så lätt, men väldigt intressant och spännande!