Att skapa motivation

Vad är det som skapar motivation? Som får oss och djuren att vilja göra saker, skapr lust och drivkraft?
Vi var på Kolmårdens djurpark för ett par dagar sedan, och hade en skön dag med familjen. Som vanligt fascinerade delfinshowen. Det är spännande att se hur de med små signaler får delfinerna att utföra många olika konster. Träningen av delfiner har inspirerat till användning långt utanför djurparkernas värld, och clickerträning används nu inom många olika områden.
Även inom djurparken har sådan träning fått vidare spridning. De flesta djur tränas till moment som underlättar den dagliga hanteringen, lär sig vägas, öppna munnen och annat som gör det lättare för både djuren och skötarna.
Det handlar inte så mycket om lydnad och tvång längre. Så långt det går att undvika så finns allt att vinna på att hitta en annan väg. De tankarna kommer mer och mer inom hästträning också, men det finns mycket mer att utveckla. Fortfarande tror många att straff är en metod att lära ut saker. Straff innebär stora risker för förtroendet och det fortsatta samarbetet. Och det är inte alls säkert att den som straffas rätt uppfattar vad det var som bestraffades.
Sedan är det förstås så att det aldrig är så enkelt att träna och lära ut saker. Inte ens med motivaterade adepter. Jag kunde inte låta bli att le när jag såg hur en av tränarna fick dämpa och be en delfin bara vänta och göra inget. Den var så full av motivation och lust att visa sina konster att den gärna hade kört nu, långt före alla kommandon. Det har jag också upplevt när jag testat clickerträning. När hästen har fattat är det lätt att komma in i en fas där de vill testa allt möjligt för att se om det ger utdelning. Bra på sätt och vis, men inte alltid lätt att hantera det heller.
Till sist kom vi förbi Bamses värld. Där fanns en stor röd knapp med ett jättestort rött kryss och texten: Tryck absolut inte på den röda knappen! Och vad gjorde alla barn, tror ni... De tryckte, och vattnet sprutade. Klassiskt. Det fanns en signal (och en lite förbjuden sådan), och de fick en snabb respons på det som de gjorde. Kul blev det också, så det var klart de fortsatte. Det är ju sådant som skapar motivation.
Det här har jag funderat en hel del på, och diskuterat en del med en postdok som har sin bakgrund i inlärningspsykologi. Vad menas med straff i den här diskussionen? Strikt inlärningspsykologiskt är straff allt som upplevs som obehagligt, oavsett hur milt. Strikt inlärningspsykologiskt tror jag att det betraktas som straff att trycka hästen på sidan så att den flyttar sig! Jag har svårt att tänka mig en 100% belöningsbaserad träningsmetd för hästar, om man använder de definitionerna, eftersom så mycket av det som vi använder som hjälper i ridning och körning ju är just lätta tryck med skänkel, piska eller tygel/töm.Men kanske är det bara jag som har begränsad fantasi.