Resistens mot mask och resistenta maskar

 
Resistens är ett ord som vi ofta får höra på nyheterna. För det mesta handlar det om bakterier som har blivit resistenta mot antibiotika. Ett allvarligt och viktigt ämne, och något som många skulle behöva mer kunskap om. För mig ett av flera goda skäl att vara "svegan", det vill säga välja svenskt kött och mejeriprodukter.
 
Men det är inte bara bakterier som kan bli resistenta. Parasiter kan också utveckla resistens mot de avmaskningsmedel som används, och även det är redan idag verklighet. Det är ett skäl till att avmaskningsmedel till häst har blivit receptbelagda. Och till att vi ska ta träckprov för att kolla om avmaskning behövs, och bara när det behövs, och helst ihop med andra strategier för att minska parasitbördan i hagarna, använda avmaskningsmedel. Många vuxna hästar behöver inte avmaskas alls.
 
Som tur är så är det nämligen inte bara maskar och bakterier som kan bli resistenta. Hästar blir så gott som alltid resistenta mot spolmask redan under unghästtiden. Allvarliga spolmaskangrepp drabbar i stort sett bara föl. Likaså är det många hästar som med tiden blir motståndskraftiga mot blodmaskar, och har ingen eller väldigt sparsam förekomst av små blodmaskar. Då behöver de inte avmaskas.
 
Men föl är ofta känsliga och kan ha mycket parasiter. Tyvärr är det ibland så att det finns större intresse av att kolla parasiter hos tävlingshästen än hos unghästen, och det är upp och nedvända världen. Föl kan bli allvarligt sjuka av spolmask.
 
I bästa fall blir de "bara" bukiga och i dåligt hull. I värsta fall kan de få livshotande förstoppning och kolik av spolmaskar, som kan bli så många att tarmen spricker. Blodmaskar stjäl också näring, och kan orsaka skador i den viktiga blodförsörjningen till tarmen. Detta kan i sin tur leda till att tarmens funktion och motorik aldrig blir vad den borde, och vissa hästar får återkommande kolikanfall hela livet på grund av sådana skador.
 
Så var noga med vem du köper häst av, och ta reda på hur den är uppfödd från början. Det är värt att betala mer för en häst med en omsorgsfull uppfödning och hantering, för chansen är mycket större att få en bra och bekymmersfri häst. Och om du har föl, så bör de kollas och troligen avmaskas redan innan de är ett par månader gamla, men om det inte är gjort så är det hög tid nu!
 
0 kommentarer