Säsong för kolik
Nu börjar högsäsongen för kolik. Så är det varje år, och hästpraktiserande veterinärer brukar inte se så mycket fram emot detta jobb under jul och nyår. Eller för den delen när som helst då det blir extra kallt, eller extra geggigt ute. Så här såg statistiken för 2012 ut, och den är ungefär densamma varje år.

Jag tycker att det är intressant att se hur mycket färre fall det är under sommaren. Det är värt att reflektera över vad det beror på. Som jag ser det så är det fler hästar som lever som de är skapta för under sommaren, det vill säga de kan gå relativt långa sträckor i hyfsat stora hagar och beta gräs under en stor del av dygnet.
Det som händer på hösten är att hästarna plockas in på stall och får gå i mindre hagar och under kortare tid. Många får betydligt mindra grovfoder - en del alldeles för lite. Detta gör att magen inte mår bra, då den får för lite fibrer och hästen får för kort ättid, vilket är en stressfaktor. Att röra sig mindre är dåligt för tarmarnas funktion och ökar risken för förstoppning, vilket man ser när det blir väldigt halt eller extremt geggigt - då står hästarna stilla, eller hålls inne mera.
Många hästar dricker för lite på vintern. Det kan bero på att det saknas vatten i hagen, att vattnet har frusit eller att det är så kallt att det inte är inbjudande att dricka. Uppvärmda vattenbaljor är därför en väldigt bra uppfinning.
Kraftfoder kan behövas för att balansera näringsinnehållet, men är i sig annars ingen fördel. Mycket kraftfoder ökar risken för gaskolik, som är en av de vanligare kolikdiagnoserna.
Så vad kan man då göra som hästägare för att minska riskerna för kolik? Kolik är ju en mängd olika diagnoser, en del livshotande, andra harmlösa, och med olika orsak och samband. Men om vi begränsar oss till de mer vanliga och som hänger ihop med det som jag har beskrivit ovan, så tänker jag:
1. Se till att hästen har en vettig hage av tillräcklig storlek och lämpligt underlag och att den kan dela den med andra hästar, så att den rör sig. Låt den gå ute så många timmar som möjligt, och välj gärna lösdrift om du kan.
2. Ge hästen fri tillgång på grovfoder. Om du har lättfödda hästar så behöver en del av detta vara halm. Om hästen har haft brist på grovfoder så kan den äta hysteriskt i början, så man kan behöva begränsa mängden, men sen brukar de flesta hästar hitta en bra balans, och det är ovanligt med hästar som äter extremt stora mängder av halm, som är rätt tungt att tugga i sig.
3. Minimera kraftfodret, och prioritera ett lämpligt och analyserat grovfoder i första hand.
4. Se till att hästen har tempererat vatten dygnet runt.
Hästar som har gamla parasitskador har ökad risk för kolik. Det går inte att reparera i efterhand, så se till att köp häst av en seriös uppfödare som sköter parasitkontrollen på föl och unghästar. Och så kan spolmask orsaka riktigt otrevlig kolik på föl. Men nu är jag visst på väg in på ett annat intressant ämne, så jag sätter punkt för idag.
Vi brukar aldrig ha kolik, men en av våra fick kolik efter han haft diaree en längre period. Och vetrinären sa att sånt hänt mycket under hösten... Usch för kolik!