Mäta häst...

Så här i början av året är det många som skaffar mätintyg för sina hästar, eller kanske rättare sagt ponnyer. Hästar behöver ju inga intyg för att få tävla, och det gäller förstås även de fjordhästar som tävlar bland stora hästar, oavsett om de är över eller under de avgörande 148 centimetrarna.

De gällande mätreglerna innebär att man måste åka iväg för att mäta, och kostnaderna har dragit iväg rätt rejält på grund av det. Det kan man tycka och skriva massor om, men det gör jag inte idag. Kanske en annan gång.

Nu tänkte jag istället fokusera på själva mätningen. Det finns en massa felkällor vid mätning, och det finns en del regler med syfte att få det så lika och rättvist som möjligt. En av reglerna är att man drar av en centimeter för skor, och en annan att man avrundar alla decimaler nedåt. En häst som mäts till 148,9 utan skor blir alltså 148 och klarar ponnygränsen.

När man läser hästannonser är det ofta tvärtom, åtminstone om man tittar på fjordingar. Det är inte ovanligt att de påstås vara betydligt större än de verkligen är. Ibland förvånas jag att inte köpare tar med en måttstock för att verkligen kolla.

Sedan är det en annan sak att en fjording på 140 cm oftast är mycket mer häst och funkar för en större ryttare än en ponny med samma höjd. Det har jag berört förut.

Att säljare mäter lite hur som helst är en sak. Tyvärr blir ofta måtten på premieringar också lite si och så. Det är inte alltid de bästa förhållanden som gäller, även om det har blivit mycket bättre på många platser. Nu är det vanligare att mätning sker på hårt och jämnt underlag. Men många kan vittna om hingstar som på premiering fått mått en bra bit över 140 cm, och som sedan tävlar som C-ponnyer, som ju max får vara 140 cm. Inte så konstigt att en hingst sträcker lite på sig bland andra hingstar, och mätningen sker under lite andra villkor. 

Första gången jag visade ett sto för stambokföring mättes hon på en gropig åker, och mätmannen frågade "blir det bra så?". Jag var inte så gammal, men ändå rätt förvånad. Bra? Jag trodde det skulle bli rätt?

Med stigande erfarenhet har jag insett att det inte är lätt att mäta rätt och lika, men desto viktigare att fundera på om uppgiften stämmer. Och kanske framför allt att fundera på alla andra saker som avgör hur stor en häst verkligen är. Varken storleken eller storheten sitter alltid i centimetrarna.

 
 
2 kommentarer
Karin Jansson

Vill du läsa något intressant om hästar - åsnor och deras hybrider, dvs mulor och mulåsnor? Läs på min blogg. Intressant fakta.
Kram

Anna O

Massor av frågor på det har jag.

Talande bild - jag vet att du visat den tidigare men jag kommer förstås inte ihåg vem det är på bilden (och man får nog lov att känna hästarna mycket väl för att känna igen dem i den vinkeln ;-).

Hur vanligt är det att fjordhästar mäts in över ponnygränsen? Och hur påverkar det deras möjlighet att tävla, när deras medtävlare inte är ponnyer som är lika stora, utan svenska halvblod som i regel är betydligt större?

Svar: Det är Finja till vänster (och hon är mätt som sexåring till 146 cm) och Haldol till höger (och han är 139 cm, fast det står 138 i mätintyget, för de drog av en centimeter för skor som inte fanns...., men det spelar ju ingen roll). När Haldol var sex år och fortfarande hingst var det nätt och jämnt han klarade sig som C-ponny, då de började på 143 cm, men som åttaåring var det hur lätt som helst, men då var han valack.Jag tror inte att det är så många fjordingar som mäts in över ponnymått, för de flesta vet nog innan om det inte är lönt. Dessutom är majoriteten under 148 cm. Och de som ska tävla som häst behöver ju inget intyg. De är välkomna även om de är under 148 cm. Jag skulle vilja påstå att de flesta fjordhästar i storhästklass är av ponnystorlek, men det är inget hinder, annat än att det förstås kan bli knepigt med avstånd mm i hoppning. Rätt många vuxna väljer därför avdelning B i hoppning och rider bland ponnyer, men är med och tävlar på riktigt i dressyr, vilket går bra att kombinera numera. Jag tror att det är betydligt fler ute bland stora hästar än ponnyer, i varje fall häromkring. I dressyr är de ofta placerad, och även i WE. I WE tävlar alla mot alla oavsett häststorlek, och där finns inga stora hinder heller.
stuterikry.blogg.se