Ska de se ut så?

Ska en fjording se ut så? Är den inte ovanligt elegant? Det är säkert fler än vi som har mötts av liknande kommentarer när man kommer ut med sin fjordhäst på träning och tävling bland andra hästar. För att inte tala om den oförglömliga "Så kul att det är en arbetshäst med på dressyrtävlingen!". Den sistnämnda var på en av Desoletts första lokala dressyrtävlingar, och vi följde sedan noga resultatet för den som sa så. Hon slog det ekipaget med obestämbar ponny...
 
 
 
Vi brukar svara snällt och förklara att våra fjordingar inte alls är ovanligt eleganta, utan rätt normala. Och de som vi tävlar har varit diplomston eller godkända hingstar, så de ser nog ut ungefär som de ska, kanske till och med riktigt bra.
 
Många har tyvärr fortfarande kvar bilden av den "lilla traktorn" som var avelsmålet runt mitten av 1950-talet. Då avlade man för att få en tung och stark fjordhäst som skulle passa i de mindre lantbruken. För att möta tidens krav gav man också ofta mycket foder, för att förstärka intrycket. Fjordhästen sa förstås inte nej till det.
 
 
Även senare har det funnits kvar tyngre hästar, och kanske framför allt överfeta hästar. Ingen häst, oavsett ras, orkar röra sig väl och göra ett bra jobb med kraftig övervikt. Om den dessutom är dåligt tränad och utbildad (vilket inte så sällan sammanfaller), så är det klart att intrycket blir dåligt.
 
Jag förstår att man inte vill ha en sådan häst som allsidig sporthäst, ridskolehäst eller liknande. Men det är inte rättvist att döma alla fjordingar efter dessa tråkiga undantag. Nu finns det verkligen så många fina, rörliga och arbetsvilliga fjordhästar.
 
Det kan också vara bra att påminna om hur de såg ut en gång. Jag brukar ofta ta fram bilder från förra sekelskiftet och visa hur fjordhästen såg ut då.
 
Av naturliga skäl är det inte så många som minns sådana hästar idag. Men det vi kan påverka är dagens bild. Ju fler som är ute med sina fina fjordingar, ju fler ser dem och ju fler minns dem. Jag tycker att vi allt oftare får positiva kommentarer, både om våra hästar och om att någon har sett andra fina och duktiga fjordhästar. Roligt! Det är bara att fortsätta att jobba på det!
 
3 kommentarer
Melissa

Oj vilken stor skillnad det är på bilderna :O

Svar: Visst är det intressant att se hur de har ändrats, och faktiskt till stor del nu gått tillbaka till den ursprungliga typen.
stuterikry.blogg.se

Ellinor Karlström

Vilka är hästarna på de svartvita bilderna? 😊

Svar: Den första är ett danskt sto so heter Grete, fotot taget från en gammal dansk stambok. Jag kan nog leta upp mer om henne, men minns inte i huvudet. Jag har valt henne bara som en typisk representant för sin tid, och kanske också sitt land på den tiden. Den andra, lättare hästen, är en norsk hingst Nordmöre, av lite äldre datum.
stuterikry.blogg.se

Marina

På tal om att man kan få tråkiga kommentarer från folk som inte vet något om fjordingar så tycker jag det är mycket tråkigt att höra en fjordhästmänniska själv kalla tyngre fjordingar för 'tråkiga undantag'. Det finns de som vill ha en rejälare modell på häst utan att den för den delen behöver vara överfet. Den behöver varken vara ett undantag eller tråkig bara för att den inte passar just en person.
Jag vill inte ha en klen fjording - måste jag söka mig till en annan ras eller kan vi enas om att det bör fortsätta finnas en fjording för alla? Utan tråkiga undantag.

Svar: Jag tror att du misstolkade mig. De tråkiga undantagen är de kraftigt överfeta och otränade fjordhästarna. De vill jag i vart fall inte se. Jag menar inte att vi ska göra fjordhästen superelegant, och är mån om ett rejält benverk bland annat. Mina hör inte till de lättaste idag, men hävdar sig väl så. Däremot tror jag man lurar sig om man tror att det är en av de allra tyngsta raserna. Och alldeles för många kan inte skilja fet och tung, eller för den delen elegant och tunn/omusklad. Sportfjording är inget ord för mig, men däremot är en bra fjording en bra allroundhäst som kan glädja många på olika sätt. Och de som jag fått frågan om har varken varit magra eller särskilt lätta, men ändå uppfattats som ovanliga av de som inte följt rasen.
Helena