Bra temperament...

 
Ja, vad är ett bra temperament? Många pratar om det och de flesta verkar tycka att det är viktigt. I många annonser lyfts också hästens fantastiska temperament, ofta utan närmare beskrivning.
 
Samma svaghet har bedömningen av fjordhingstarnas temperament. Jättebra att de får ett betyg och att man funderar över denna viktiga egenskap, men till skillnad från de exteriöra delarna så lyser beskrivningen helt med sin frånvaro. Här finns ingen förklaring alls. Det är klart att jag var glad för 10+ som Hassle fick i höstas. Och jag vet en massa om hans egenskaper, eftersom jag följt honom sedan han var liten.
 
Men hur ska stoägarna veta? Är förresten bra temperament för mig också bra för dig? En del vill ha en lugn häst som inte rubbas av vad som än händer - låg flyktbenägenhet och stor trygghet. Andra tycker att det kan bli för trögt och träigt och vill ha mera nerv, mera energi (även en lugn häst kan ha energi, så det behöver inte vara en motsättning). Jag tycker att samarbetsvilja, lyhördhet och lätt att motivera är viktigt - en häst som trivs med att arbeta och som vill vara med människor.
 
Bruksprovet är förstås också en del. Det säger en del om hästen, men kanske ännu mer om den som tränat den. Arv och miljö - igen. Man kan också mäta tävlingsresultat och liknande prestationer. Ofta saknar jag ett sätt att mäta och i avelsvärdering uppskatta alla snälla, tålmodiga familjehästar och ridskolehästar. Det är uppgifter som inte passar alla, och som ställer höga krav - särskilt att fungera som ridskolehäst. Men tar vi vara på detta? Hur mäter vi detta?
 
Det finns försök till mentaltest på häst. Detta har ju prövats och använts länge i hundbranschen, och även här finns det förstås svagheter. Men jag tycker ändå att det är väldigt intressant att fundera över hur vi tidigt kan värdera en del grundläggande egenskaper hos hästarna. Både för att de ska komma till rätt köpare, och för att de ska kunna föra aveln framåt på ett bra sätt. 
 
 
3 kommentarer
Marianne H

För mig är bra temperament att den är snäll i grunden, vill väl och jobbar på så gott den kan efter sina förutsättningar.

Svar: Arbetsvilja och hur lätt och gärna den lär varierar, men jag menar att så gott som alla hästar är snälla i grunden. Elaka hästar skapar vi med dålig hästhållning och/eller dålig hantering - det är de sällan födda till.
stuterikry.blogg.se

Marianne H

Håller med. Har dock mött föl av olika ras som varit elaka från start. (Och då menar jag ELAKA) Räckte med att säga namnet på papporna så förstod folk att hålla sig undan. Förhoppningsvis används inte sådana hästar i aveln. Jag som inte är insatt i avel trodde att det var syftet med temperamentbedömningen.

Ett tillägg liknande Pat Parellis Horsenality kanske?

Svar: Det är ingen tvekan om att olika hingstar nedärver olika temperament. Däremot tror jag att mamman har ännu större betydelse, då hon är den som också kan lära fölen, och för vidare en del av sin inställning till människor. Jag ror att temperamentsbedömningen har till syfte att sortera bort de värsta avarterna, precis som du skriver, men jag tror vi kan ha glädje av mer än det.
stuterikry.blogg.se

Marianne H

Håller med dig i det du skriver.