Hur stort är lagom?

Det finns många frågor och många funderingar om storleken på en fjordhäst. Jag ser ofta annonser där köparen söker fjordhäst över 145, och jag har upplevt att många inte ens vill titta på en fjording under 140 cm i mankhöjd.

Det kan det förstås finnas olika skäl till, men jag tror att en del misstar sig och jämför med storleken på en ponny. Min dotter hade en new forestponny, som är maxad c-ponny, tills hon växte ur honom och bytte till fjordstoet Desolett, som också är en stor c-ponny. Om det var någon skillnad så var new forestponnyn högre. Men mycket mindre att rida. Det tror jag många har missat.

 

Dels skiljer det förstås mellan hästar hur stor manken är, och en häst med stor manke är ju relativt mindre. Men det finns så mycket annat som påverkar hästens storlek. Hur den rör sig och hur den är byggd är viktigt, inte minst om man vill rida. Jag tycker att våra fjordhästar oftast har rört sig stort, och dessutom har de lite rundare rev och känns också därför större att sitta på. När man väl har kommit upp så glömmer man ju fort benens längd.

Vad man har framför sig är också viktigt. Jag har ridit fjordingar med kort hals och svag resning, och de känns både små och ganska obekväma. Haldol däremot är ett exempel på en fjordhäst som har en bra längd på sin hals och bär den väl, och i sadeln på honom  glömmer man snart att han också är c-ponny. Fast jag är 173 cm och min dotter är 172 cm så tycker vi att han känns jättebra och inte för liten. Lyhörd och behaglig att rida är han också, och tack vare det så rids han med fördel också av min tioåriga dotter, som är både kortare och lättare än vi andra.

De allra största fjordingarna har en tendens att bli tunga, och ofta samtidigt lite för starka (men det är inte säkert – det finns många undantag för det). Jag oroar mig också för att en ökad storlek leder till sämre hållbarhet, och därför tror jag inte på att driva upp fjordhästens storlek. Dessutom finns det ju så många andra större hästar, så jag håller inte med dem som önskar att vi ska avla för större fjordhästar. Jag tror att det ska finnas en variation, både i mankhöjd och grovlek. Men för många normalbyggda ryttare så räcker en fjording runt 140 cm bra till.

Avelsmålets beskrivning att fjordhästen ska vara allsidigt användbar är därför mycket bättre än man kanske tycker först. Lite flummigt, ja, men visar tydligt på syftet. För mig betyder det en häst som är runt 140-145 cm i mankhöjd i medeltal, ungefär sådär.  Men med utrymme för både större och mindre. Och för mig är inte större bättre än mindre. Lagom är bäst helt enkelt, och det får finnas, och behövs, både små och stora.

 
0 kommentarer