Hur ofta ska man ge hästar foder?

Hästar ska äta lite och ofta, får man ofta höra. Jag brukar säga att de bör ha tillgång till grovfoder så gott som hela tiden. Givetvis måste fodret anpassas efter hästens behov, så att den inte blir för tjock eller för mager, och så att den verkligen får alla näringsämnen som den behöver.
 
Alltså är det egentligen inte intressant att diskutera om man ska fodra tre, fyra eller kanske fem gånger per dag. Om hästen har grovfoder hela tiden så fungerar ju en gång per dag också.
 
Hos oss får de flesta hästarna foder tre gånger per dag. Vi fodrar på kvällen, och sen släpps de in i frukosthage (som är laddad och klar på kvällen) på morgonen. Samtidigt sätter jag på klockan till grindöppnaren, så att de får lunch sex timmar senare.
 
Ettåringarna får däremot bara två gånger per dag. De får så mycket hösilage att de kan stå kvar och mumsa i samma baljor som de fick frukost - det varar hela dagen. Sedan får de en ny omgång för hela natten i sina boxar. De andra får hösilaget tre gånger, för att få en hygglig fördelning. Det tar slut efter en stund, och då har de halm den övriga tiden. Inte lika kul, men alldeles lagom för dem..
 
Kraftfoder får bara ettåringarna. De har stort proteinbehov, och därför får de lite extra, trots att hösilaget är bra. Mineraler får allihopa.
 
Vad säger då reglerna? En titt i djurskyddsföreskrifterna om häst ger svaret. Hästar ska ha individuellt anpassad och välbalanserad fodergiva. De ska också ha tillräcklig tillgång till grovfoder (växtfiber och sysselsättning), så att behov av långa ättider tillgodoses och så att de inte blir över- eller underviktiga. Solklart, men inte riktigt lika lätt i praktiken. Det är dock värt att notera att det finns inte ett ord om antal utfodringstillfällen eller om kraftfoder - bra så!
 
3 kommentarer
Anna

Fodring i all ära men vad står det om vatten. I alla stall där jag har haft min häst inackorderad så har nästan alla hästar, utom min,stått utan vatten i hagen på vintern. Fodring utan vatten kan ge kolik, enligt min veterinär.

Svar: Enligt minimireglerna ska hästar ges vatten minst två gånger per dygn. Precis som med mycket annat tycker jag att det är viktigt att komma ihåg att det är minimiregler. Förhoppningsvis vill de flesta sin häst bättre än att precis klara gränsen till det otillåtna.... Vatten är viktigt, och vi ger vatten i elvärmda baljor på vintern. Vatten kan säkert ha betydelse för kolik, men frågan är om inte foderstaten är ännu viktigare.
stuterikry.blogg.se

Anna O

Ett annat sätt att ge hästarna tillgång till grovfoder för långa ättider är ju bete. Den här vintern har det mestadels varit så milt i Skåne att gräset vuxit tillräckligt för att tillfredsställa dagsaptiten hos ett halvblod och en ponny som går på gräsvall (två hästar på ett hektar) - det vill säga de har inte varit intresserade av hö som lagts ut och inte heller särskilt hungriga på höet inne när de kommit på kvällen. (Kraftfodret äter de däremot förstås upp! Halvblodet behöver det, och ponnyn är på sitt 29de år och inte så lättfödd längre så också hon behöver det tillskottet) De verkar också få sitt vattenbehov under dagen tillgodosett genom gräset.

Svar: Visst, bete är det mest naturliga sättet att tillgodose grovfoderbehovet. För de flesta är det dock inte ett alternativ vintertid. Men annars förstås utmärkt. Med det inte sagt att det är lätt att få det lagom ;-)
stuterikry.blogg.se

Anna O

Med vattenbehovet tillfredsställt menar jag att de inte dricker av vattnet ute, och inte heller dricker direkt när de kommer in, vilket de skulle ha gjort om anledningen till att de inte dricker ute vore att de inte gillar baljan.