Ovälkomna gäster

 
Vi har upptäckt ovälkomna gäster hos hästarna. Pälsätande löss. Vi har faktiskt varit förskonade från det i alla år, så det var väl dags. Lätt att missa, då många hästar bär dem mer eller mindre symtomlöst. De som får symtom börjar med att se lite malätna ut - är det någon som tagit en tugga? Sen börjar det klia mer och mer.
 
Nu är det lussäsong. Så här på vårkanten då pälsen ännu är tjock har de i lugn och ro kunnat föröka sig. Och efter en tids misstankar hittade jag lusen, ganska liten och inte så lätt att upptäcka. Men väl fångad inget att missta sig på. Jag ville inte behandla förrän jag visste. Först då är det dags att behandla alla och upprepa, så att man blir av med odjuren.
 
Alla hästarna har förstås inte haft kontakt med den smittade, eftersom de går i olika hagar. Men jag chansar inte, eftersom det ändå är korta avstånd och risk att det spridits. Att de flesta inte har symtom innebär ju inte att de inte bär några löss. Några rackare som kan klara sig undan och sen försöka sig igen när förhållandena blir bra, nästa vinter, med långa pälsar. Så egentligen är det lussäsong året runt, fast de märks inte mycket på sommaren.
 
Om du vill läsa mer om löss och behandling kan du gå in på www.sva.se. Och tänk på att även hästar som inte har symtom kan bära dem. Det kanske stämmer att inte alla drabbas, men jag kan inte skilja dem som är smittade och symtomlösa från dem som inte har något alls. Så jag behandlar alla, när jag nu vet att det är löss. Nu
hoppas jag att vi snart har blivit av med allihop.
 
5 kommentarer
Erica Pettersson

Tänkte höra mig för om du var i kontakt med veterinär och vilket medel du fick utskrivet? Jag hade pälsätare på en häst i januari, trodde jag blev kvitt problemet men nu ser det ut som att det tagit om men jag lyckas inte hitta några löss den här gången.. Jag testade då att gå den veterinärerinärfria vägen och raka och tvätta hästen i grönsåpa en gång i veckan under 4 veckors tid. Ska kontakta veterinär i veckan men har läst att det oftast är switch som skrivs ut men det behöver inte alltid fungera?

Svar: Jag är veterinär själv, så jag behövde inte be om hjälp. Switch är inte längre godkänt för häst (slaktkarens saknas), och jag vill använda godkänt preparat. Jag har använt Ultrashield. Det som är viktigt med de flesta preparat är att upprepa behandlingen, inte minst som det ju kläcks nya löss från äggen, och att tänka på att behandla även andra som varit i kontakt. Du kan också läsa mer på www.sva.se Jag tvivlar på att grönsåpa dödar lössen och att man lyckas bada så effektivt att man blir av med dem. Däremot är förstås bad ett sätt att minska antalet löss, men svårt vintertid.
stuterikry.blogg.se

Helena

Jag vill lägga till att många tror att diverse behandlingsmetoder funkar eftersom hästen blir bra på våren/sommaren. Men det täcker att det finns några löss kvar för att de ska ta ny fart och försöka sig igen när pälsen blir tjockare till vintern. En del tolkar det som att smittan finns i stallet, men löss lever kort utanför hästen, i det är alltså på hästen de har levt kvar. Bad med såpa kan nog minska antalet löss, men jag tror inte att man blir av med alla. Att hitta ett fåtal löss på en häst är som alla förstår rätt svårt...

Maria

Hej önskar ta del av er erfarenhet. Vi vi har kämpat med något som veterinären tror är pälsätare sedan i vintras. Nedsatta åringar kom hit med förkylning och sedan fick vi se vad som ser ut som ägg under manen djupt ner vid /i mankammen. endast små partier avskavd päls på huvudet. klåda. Fick smått panik klipptemanen och längs mankam fick Zitch (gamla switch) utskrivet. beh 2 ggr sprayade också med Ultrashield. besvären minskade men är inte borta. Har fråga till er som har erfarenhet- har ni sett området runt på armbågarna och mellan frambenen att där verkar de hålla till, mjäll och ägg typ kommer fram om man borstar tar m luskam och lägger på utspädd såpa... Har inte sett någonstans beskrivet om det området. Fått utskrivet Sebacil sanerat stallet igen!! dammsugit tvättat all utrustning och behandlat alla hästar en g ska göra en g till. men tycker fortfarande området runt armbågarna verkar angripna och de har fortsatt viss klåda. Vad är detta och varför försvinner det inte? Har behandlat igen med Zitch två ggr m 2 v mellanrum men tycker det ser misstänkt ut m vita ägg el mjäll?? runt öronen längs mankammen nu har de satt päls.. Hur blir man av m detta??

Svar: Har ni sett lössen, alltså pälsätarna? Annars kan ju det som du beskriver vara även helt andra saker. ”Ägg” - vet ni att det är det, eller kan det vara något annat? Finns ju många hudsjukdomar. Ta hjälp av veterinär med kunskap om häst och hud.
stuterikry.blogg.se

Maria

Hej jag har lämnat burk med de vita äggen (?) från sidan av manen i vårvintras till veterinär och följt deras rekommendationer med Zitch som jag skrev. Även behandlat med Frontline i somras. Även d på rek av vet. Inte sett ngt som kryper trots många h behandling klippt osv m pannlampa. Jag skickar mkt gärna foton till dig om du skulle ha vänligheten att se vad du tror.. Vi står i nära kontakt med distrikt vet här sedan i vintras men de verkar ha slut på verksamma ideer!..Känner du igen att dina var mjälliga/ägg på armbågarna? stort tack för ditt svar!! Mvh Maria

Svar: Jag förstår din frustration. Men din beskrivning gör mig inte övertygad om att diagnosen är rätt. Speciellt inte om du har behandlat alla hästar (inte bara de med symtom) mot löss. Jag tror inte foton till mig löser gåtan, så jag rekommenderar dig att kontakta en veterinär som arbetar med häst för besök och utredning.
stuterikry.blogg.se

Maria

Ok tack! Ja det är veterinär som arbetar m häst och som även konsulterat kollegerna på stora Distr vet stationen här i hästtätt omr. Vi får se hur det hela utvecklar sig. Vilken behandling satte du in? Har läst att Zitch är mindre verksamt om det är pälsätande löss än blodsugande.. Låter rimligt!

Svar: Jag har använt Blaze, men varit noga med att ha sett löss först, så man vet att det finns skäl att behandla alla.
stuterikry.blogg.se