Dags för avmaskning

För ett tag sedan skickade jag in träckprov för koll av parasiter. I år valde jag att skicka enskilda prov på alla hästar för att checka ordentligt. Ibland har jag buntat ihop flera äldre hästar, som inte brukar ha några maskägg, men i år passade det att ta dem separat.
 
Precis som väntat hade de äldsta 0, alltså inga maskägg alls. Både Muska och Haldol var helt fria, och de är 18 respektive 10 år. Finja, som är sju, hade väldigt lite (60). Sedan blev det måttlig förekomst för Ajke, som är tre och Hellvi, som är två, och mest maskägg hade de båda ettåringarna Nye och Zorro. De båda är ändå avmaskade efter att de kom till oss, men de yngsta hästarna har ännu inte utvecklat naturlig motståndskraft mot parasiter, så det brukar ofta vara precis så här.
 
Ingen, inte ens ettåringarna, hade någon spolmask. Det är en parasit som så gott som alla äldre hästar blir helt motståndskraftiga mot, medan en del av de äldre fortfarande kan ha blodmask.
 
Vi lät också labbet odla för att kolla om det var lilla blodmasken, som är den vanligaste och inte så allvarliga, eller stora blodmasken. Det fanns inga stora blodmaskar, så det känns bra.
 
Vi avmaskade Hassle innan han släpptes på bete med första stoet Nellie. Resten av de unga hästarna (ett till tre år) avmaskades igår och vi planerar att släppa dem på bete imorgon. Vi räknar med att ta nya träckprov på de unga hästarna nästa vår, och då kanske vi hoppar över Muska och Haldol. Nästa avmaskning blir dock redan i sommar, om allt går som det ska, då jag hoppas avmaska Muskas föl vid cirka två och fyra månaders ålder, som kanske är bland de viktigare avmaskningarna i livet.
1 kommentar
ɑ n n i k ɑ

Söt!