Klassisk frisyr

Det dyker ofta upp frågor om hur fjordhästens man ska klippas. Jag tycker att den bästa inspirationen får man i rasens hemland Norge. När jag har varit i Nordfjordeid har så gott som alla varit väldigt välklippta. De har en snygg jämn båge, och man ser nästan aldrig någon sorgkant eller annan specialare. Klassisk snygg klippning, och det är minsann inte så lätt som det låter.
 
Illustrerat med några bilder från årets visade hingstar i Norge vill jag peka på några detaljer:
1. Den högsta punkten ligger mitt på manen (och inte framflyttad, som många tror att det ska vara). Detta ger det mest harmoniska intrycket, medan en högsta punkt längre fram inte alls ger varken snyggare hals eller resning, utan mer tjock nacke och intryck av svanhals. Ett bra tips är att tänka att den högsta punkten ska ligga rakt ovanför bogspetsen, när hästen står naturligt.
 
2. Alla är noga med att ta vara på hela manen, och klipper inte ner vid manken. Tvärtom försöker man ta vara på det som finns, för att ge ett intryck av längre hals och en mer liggande bog. Ibland kan det nästan bli för mycket av det goda, men helt klar bättre än att snagga ner de sista centimetrarna. Likaså är det viktigt att inte snagga ner en bit vid nacken, utan direkt påbörja bågen.
 
3. Bågen klipps rundad och jämn hela vägen. Det svåraste att få till, men om man börjar med att sätta rätt högst punkt och inte går ut för flackt (utan lite uppåt direkt vid manken), så brukar det gå.
 
 
 
0 kommentarer