Klippa eller inte eller hur...

I september är det full fart på hästarnas pälssättning. De laddar för vintern nu när dagarna blir kortare, och vi som har naturraser kan verkligen se hur pälsen blir tjockare och längre, nästan för varje dag.
 
På nätet flödar diskussionerna om hur mycket man ska klippa och när. Bra att det diskuteras, och det finns inga självklara svar som passar alla. Jag tänkte ändå spela in några bollar i diskussionen.
 
Först vill jag påminna om att det finns en anledning till att hästen sätter päls nu, och att den är fascinerande väl designad för att ge skydd. Pälsen skyddar mot nederbörd och den ger värme. Genom hårstrånas och virvlarnas placering uppnås en bra avrinning. En häst med en bra vinterpäls blir sällan våt och kall in till huden. Det kan den däremot bli med ett regnvått täcke eller ännu värre om täcket har åkt av eller sitter på sned. Precis som med mycket annat har vi svårt att göra saker bättre än naturen.
 
Så klipp inte mer än vad som behövs. Men visst kan det behövas ibland. Hästar som arbetas och blir varma kan ha svårt att orka med en tjock och varm päls. Som jag ser det är det dock inte så många hästar som behöver helklippas. Ofta räcker en mindre klippning av halsen undersida och bogen. Det går ju alltid att ta lite mer vid behov. Kom också ihåg att det på rygg, länd och kors finns stora muskler, som behöver hållas varma och elastiska, så spara helst pälsen där.
 
En del vill klippa hela hästen tidigt på säsongen. Då blir vinterpälsen lite kortare och det kan ju vara praktiskt. Tänk då på att du har lagt dig i naturens finurliga avrinningsskydd. Pälsen får inte full funktion och står inte emot väta alls lika bra om den är klippt, även om det var i början av säsongen. Toppen på hårstrået är ju borta med den första klippningen.
 
Om man klipper lite mindre kan man ofta klara sig utan täcke. Det är skönt och sparar tid, och man slipper skav och andra hästar som drar sönder täcken med skaderisker och risk att frysa. Att låta hästen gå ensam i hagen för att täcket ska vara helt är ingen bra lösning om man är mån om sin häst.
 
Till sist: kom ihåg att det viktigaste för att hålla en häst varm och go är inte täcke. Det är att den får tillräckligt med grovfoder. Hela dagen.
 
6 kommentarer
Rebecca Sköld

Älskar inlägget, jag har tänkt till mer än tre ggr sedan förra året när jag klippte bort allt, överallt, i varenda vrå!
Har kompletterat ditt inlägg lite i min blogg om hur dumt det låter att klippa helt för att det är snyggt... hoppas det är ok ;)

Svar: Tack,roligt att du gillar tankarna! Har läst din blogg och helt ok, bara kul att du länkar och utvecklar dina funderingar lite till.
stuterikry.blogg.se

Anna O

I vinter får ni tillfälle att jämföra varmblodspäls med fjordingpäls! Jag har varit med om att se sju halvblod komma in våta och en ponny komma in med ett lager snö på ryggen..

Men det där att pälsen isolerar så bra utifrån är ju också anledningen till att man nog behöver klippa undersida av hals och bog/bringa om man har en häst som både går ute och har tjock päls och arbetar rejält under vintern. För svetten blöter hästarna inifrån och tar så himla lång tid innan den torkar.

Hos oss är det katten som kan komma in från ösregnet, ruska av sig, tvätta sig nödtorftigt och på tio minuter vara torr och fin i pälsen...

Svar: Och västgötaspetsarna har en lika bra och funktionell päls! Vi är laddade med täcke om varmblodet behöver, men hoppas att tillgång till ligghall ska lösa en del.
stuterikry.blogg.se

Josefin Nilsson

Riktigt bra skrivet tycker jag, många klipper bara för att det ska vara snyggt men glömmer sen bort vilken skada det faktiskt kan göra på hästen om den går och fryser och blir stel under dagarna. Håller verkligen med dig om att man borde spara hästens naturliga päls i så stor utsträckning som möjligt :)

Svar: Tack!
stuterikry.blogg.se

my

Halvklipper min ponny under vintern men sparar rygg och länd för då behöver man inte va lika noga med jättetjocka täcken och sånt :) Sedan går dom på rundbal hela dagarna så han äter typ hela dagen1

Svar: Låter ju bra, om han klarar ett lagom hull. Mina får en hel del halm för att inte bli för tjocka.
stuterikry.blogg.se

my

sv; Han blir tyvärr lite tjock men har inget annat val än att ha honom på bal då vi inte har någon som fodrar och så i stallet han står i :(

Frances

Jag slutade faktiskt med att klippa helt och hållet när jag hade varmblod. Jag bodde i Abbekås, och hagen låg 100 meter från havet. När jag släppte ut henne svettig sprang hon och ställde sig i snålblåsten från havet och var torr på tio minuter, trots rejäl päls! Wilmer klipps inte men får också fri tillgång på grovfoder hela dygnet, enkelt billigt och genialt :)
Tack för dina inlägg på bloggen, oftast väldigt intressant läsning!

Svar: Tack! Härligt att läsa om dina iakttagelser och bra slutsatser.
stuterikry.blogg.se