Kan man jobba i lantbruket och älska djur?

Hur kan man döda ett djur som man älskar och äta upp det?
Om man är en riktig djurvän så äter man ju inte djur eller utnyttjar dem på annat sätt. Hur mycket en bonde nu än gråter när favoritkossan ska till slakt så har hen ändå valt att ha ett yrke som går ut på att utnyttja djur. Och det är inte kärlek att utnyttja någon. Sedan så tycker jag att det är sorgligt att tro att kor, grisar etc inte skulle ha känslor, att det därför är fritt fram att döda, utnyttja och tjäna pengar på dem. De flesta kan nog skriva under på att en hund är en kännande individ, men varför skulle en ko eller en gris inte vara det? Bara för att samhället är uppbyggt på att man ska döda och äta djur, det är ju normen, så är det åtminstone inte kärlek. Hur mycket bonden än gråter.
Håller helt med dig, Helena!
Precis så, "ett gott liv på djurets villkor". Jag kunde inte sagt det bättre själv.
Tack Helena för ännu ett klokt inlägg!
Jag håller absolut med dig om att det blir fel om veganer och djurrättsförespråkare får monopol på vad som är rätt djuretik. Men jag är tveksam till om det är meningsfullt att använda orden ”älska” och ”kärlek” för att beskriva förhållandet till de djur man föder upp för att slakta. Skulle en lantbrukare verkligen själv använda de orden? Jag har svårt att tänka mig det. Och jag tycker det är att spela motståndarna i händerna, om jag får lov att använda det uttrycket, för det klingar falskt att säga att en lantbrukare skulle älska sina femtusen slaktsvin av vilka hen sannolikt inte kan känna igen en enda individ som just individ. Däremot är det helt klart att de lantbrukare som har valt att föda upp djur för att de tycker om den delen av lantbruket känner omsorg om sina djur och vill att de ska ha det bra under de dagar de lever. Men jag skulle vara en aning försiktig till och med med uttrycket ”så bra som möjligt”, för i verkligheten är det väl något i stil med ”så bra som det är rimligt inom eknomins och teknikens ramar”. Det skulle vara bättre för slaktsvinen med mera halm än den minimimängd det är möjligt att ge dem utan att utgödslingssystemet hänger upp sig. Det skulle vara bättre för gödtjurarna om de fick gå ute med tillgång till ströad ligghall än stå ett helt liv i en tämligen trång box. Och så vidare.
Det viktiga tycker jag är att göra det tydligt att man kan bry sig om att djur ska ha det bra utan att ta avstånd från att vi använder dem. Och den ekonomiska begränsningen är oclså central i det sammanhanget, för den begränsningen sätts ju i alla fal delvis av hur mycket vi konsumenter är beredda att betala. Så det finns ett gemensamt ansvar för det här. Och det är inte så att ”bli veg(etari)an är det enda sättet att ta det ansvaret.
Man ska vara medveten om vad konsekvenserna är av de val man gör. Väljer man svenskt kött väljer man bättre grundläggande djuromsorg än i de flesta andra länder. Men det betyder inte att djuren som producerar det kött man äter har det lika bra som de djur man själv håller som sällskap, så om man tycker det är viktigt så får man välja ännu noggrannare, kanske kött från en gård man känner till där och litar på. (Man borde kunna välja KRAV, och jag brukar göra det för att det är den märkning som finns allmänt tillgänglig, men jag är medveten om att för KRAV går ideologi i viss utsträckning före fakta och att djurskyddet kan komma i kläm).
När marknaden har så stor inverkan så vore det verkligen katastrofalt med ett samhälle där de som brydde sig om djur var veganer och de som åt kött struntade i djuren!
Jag tycker att det är fel att skriva att slakta djur är naturligt kretslopp, för det är det verkligen inte. Naturligt kretslopp är när t.ex ett lejon jagar en antilop. Den där antilopen har en 50% chans att överleva, beroende på om den lyckas springa tillräckligt snabbt. Naturligt kretslopp är INTE att systematiskt döda miljontals kossor dagligen. Skillnaden mellan dessa två exempel är att antilopen har chans att överleva (naturligt urval), men kossan har inte det. Det ena är naturligt, det andra är inte det.
För det andra tycker jag att det är fel att skriva att det är ett mångtusenårigt samarbete. Det är inte ett samarbete när den ena parten mördas av den andre. Att kalla det för ett samarbete är att försköna eller "sugarcoat" verkligheten.
I argumentationen är det ju också viktigt att hålla i sär vilka egenskaper hos levande individer som motiverar vilka ”rättigheter” och ”skyldigheter”. Att ett djur är en kännande individ innebär att det är ett stort problem att orsaka lidande. Att avsluta en kännande individs liv är inte ett lika stort problem utifrån aspekten att vara en kännande individ. Vi lider ju inte av att inte längre leva.
I samhället bedriver vi jordbruk och slaktar djur därför att det är en mångtusenårig tradition. Men det är inte bara för att vi är konservativa som vi fortsätter att acceptera att man slaktar djur, det är också för att det trots allt går att argumentera att ett samhälle där man föder upp djur under goda förhållanden och sedan slaktar dem inte är ett sämre samhälle än ett där man inte föder upp djur för slakt. Det är klart att idealet för det enskilda djuret skulle vara att få leva hela sin livslängd under goda förhållanden, så som vi låter de flesta av våra hästar och hundar göra. Men då skulle det finnas betydligt färre djur. Det är tveksamt om det skulle finnas så många djur att det öppna beteslandskapet skulle kunna vara kvar. Hur många är beredda att betala underhållet för en ko som lever tjugo år utan att generera någon intäkt?
Det här argumentet håller inte för nuvarande köttkonsumtion (som inte är miljömässigt hållbar) och nuvarande produktionssystem (där det är en ekonomisk balansgång där djuren oftast inte drar det längsta strået). Men det håller i princip, enligt många människors sätt att se det. Det håller inte för den som anser att djur är individer som alltid ska behandlas som ett ändamål i sig och aldrig som medel för att uppnå ett annat ändamål (vilket är grundargumentet i djurrättsetiken), men de flesta människor har nog inte den uppfattningen. Och det finns en grundläggande skillnad mellan djur och de flesta människor i den frågan: de flesta människor är medvetna om huruvida de respekteras som ett ändamål i sig eller inte, medan de flesta djur med allra största sannolikhet bara upplever om de har det bra eller inte.
Ja, många djur ÄR beroende av människan, men inte behöver vi döda dem för det! Frågan en bör ställa sig är kanske inte om djurslakt är mord eller inte, istället bör en kanske ställa frågan "varför dödar vi djur överhuvudtaget?" Spinner man vidare på den frågan ett tag tror jag en kommer fram till vissa insikter. För som sagt, biologiskt sätt ska människan inte äta kött. Vi har inga köttätarinstinkter, inga klor, vi har långa tarmar osv. Så varför äter vi djur? Tradition? Vana? Norm? Hoppas du förstår hur jag menar :) Jag var köttätare hela mitt liv tills en kompis (som är vegetarian) en dag ställde frågan "Men... varför äter vi ens kött?" och en månad senare var även jag vegetarian.
Alla bönder älskar inte sina djur. Alla sällskapsdjur är inte älskade. Det finns båda delar på "båda sidorna". Jag jobbar också som veterinär. Hemma föder vi upp lamm. De lämnar inte gården förrän de ska slaktas och då lämnar jag dem själv på slakteriet efter en kort resa. Jobbigare för mig än för dem, det är jag säker på. Deras fullständiga förtroende för människor i kombination med stor nyfikenhet gör dem helt trygga i situationen - det känns bra att kunna erbjuda sånt kött! I mitt område har vi flera bönder som hellre betalar för att veterinär ska komma ut och avliva deras kor om de råkar ut för en akut skada även om de rent tekniskt kan göra det själv. Det är långtifrån alltid som det ekonomiska får styra även om en bonde givetvis måste få sin gård att vara lönsam på sikt. Jag håller helt med Helena om att det absolut inte finns någon konflikt mellan att ha ett nära band till sina djur och att äta kött! Vad som är naturligt i den konstlade värld vi har skapat kan man diskutera. Vi skulle utan vidare kunna dra ner vår köttkonsumtion till hälften utan att få proteinbrist - då klarar vi oss utan importen 😊 Jag respekterar det val veganer har gjort, men jag har svårt att se det "naturliga" i "mjölk" gjord av havre, mandel eller soja...
Jessica - sedan länge konörd och numera även fårdito!
Jag tror säkert att man måste tycka om djur eller ha en speciellt relation till djur för att kunna jobba som tex mjölkbonde eller köttbonde. Dock ser jag inte hur de kan älska sina djur. Man slaktar inte någon man älskar om det inte är absolut nödvändigt, alltså såvida inte individen lider eller är dödssjuk. Så att de bönder som föder upp och slaktar djur älskar sina djur tror jag inte på. Visst, de älskar nog sitt jobb. Men inte djuren.