Kvarka

Kvarka. Redan ordet i sig får många att rysa. En obehaglig hästsjukdom som orsakat många stängda stall på senaste tiden. Det är tufft för dem som drabbas, och ibland svår att bli av med.  
 
Och visst kan man ha otur och drabbas. Men man kommer långt med bra smittskyddsrutiner, och här finns mycket att utveckla i hästvärlden. Kvarka är en bakterieinfektion, och den flyger inte alls långt i luften. Smittan sprids alltså genom direktkontakt mellan hästar, eller indirekt med människor, utrustning och hästtransporter.
 
Den allra största risken är alltså kontakt med sjuka eller smittbärande hästar. Ändå tar stora stallar och ridskolor ofta emot nya hästar utan vare sig koll eller isolering. Till och med om de kommer från hästhandlare eller från utlandet. Hälsointyg fuskas det mycket med, trots att det är ett lagkrav. Om alla hade som rutin att nya hästar isoleras minst tre veckor skulle riskerna minska mycket. 
 
Rutiner för alla som besöker stallet är också bra. Man bör inte gå från privatstallet till ridskolan eller tvärtom, utan att byta om, rengöra eller byta skor och tvätta händerna. Ger du förresten din veterinär och hovslagare bra möjlighet att tvätta händerna i ljummet vatten?  Går det att spola stövlar och har du handsprit?
 
Om det inte är nödvändigt bör man undvika att ställa hästen i andra stall. Att vara ute och tävla och träna är förstås en uppenbar risk, men kanske är vi inte beredda att ge upp detta. Om man låter bli att ta in hästen i ett annat stall, och inte klappar andra hästar så har man dock redan där minskat riskerna. 
 
Om det trots allt uppstår tecken på smitta så är det förstås viktigt att genast sluta åka ut med hästar, och informera alla som ska besöka stallet. Men kloka förebyggande rutiber är viktiga och bra även till vardags och inte bara när larmet går. Först då kommer vi kunna minska spridningen av kvarka och andra smittsamma sjukdomar. Om vi väntar tills vi vet var det finns smitta och stämplar dem kommer vi hela tiden att ligga steget efter. Bra rutiner behövs varje dag överallt.
 
0 kommentarer