Vaccinera mot virusabort

Jag vaccinerar mina dräktiga ston mot virusabort. Vaccinet ger inget fullständigt skydd, och det måste ges tre gånger varje dräktighet, så det är långt ifrån optimalt. Men jag tänker att det är bättre än inget, speciellt som vi är ute och tränar och tävlar en del med andra hästar.
 
Vi försöker tänka på smittskyddet så gott det går när vi är ute. Vi undviker att klappa andras hästar, eller att andra klappar våra. Det går att njuta av dem utan att pilla, och man kan prata och vara trevlig ändå. Att sätta in i andra stall tackar vi också alltid nej till. Ja, när man är på meeting så är det ju som det är, eller på Friends.
 
Eftersom vi skulle till Friends så vaccinerade vi Muska en extra gång innan vi åkte. Ston vaccineras i femte, sjunde och nionde dräktighetsmånaden. Finja hade hunnit så långt att hon fått sin första, men Muska är betäckt i augusti, så vi gav en extra före. Det passade bra, eftersom en förpackning innehåller tio doser. Muska fick tre av dem när hon väntade Aska, och vi hade alltså sju kvar, som går ut i vår. Så det gick jämnt upp såhär.
 
Jag hoppas att både vi och alla andra ska slippa den sorgliga synen av ett kastat föl i vinter och vår. Men om det händer så tänk på att du kan göra skillnad genom att få diagnosen klar och begränsa smittspridningen. En obduktion ger ett definitiv svar. Det är för sent att vaccinera andra dräktiga ston när det väl hänt, men det finns annat som din veterinär kan ge råd om.
 
Sådana saker är att ta hand om efterbörd och foster samt strö och annat som kommit i kontakt med fostervatten. Där finns mycket virus, och virus överlever en tid i miljön. Stoet bör också isoleras från andra dräktiga ston, även om det är stor risk att de redan har blivit smittade, och om kastningen sker på våren ska man inte åka till hingst för ny betäckning förrän tidigast på tredje brunsten, då hon anses smittsam i upp till 40 dagar.
 
Bilden har jag fått låna, och det är inte min häst. Men det är ändå en bild som ger mig ont i magen, för jag vet vilken besvikelse och sorg det är att möta detta. Håll tummarna för att vi alla istället får pigga föl i vår och sommar!
 
1 kommentar
Anna O

Ett slags sorg för stoet också kanske. Att utläsa beteende ur en stillbild är ju vanskligt, men jag tänker på hur förvirrade och oroliga honor ofta blir när det som "ska vara" en levande unge/kull inte längre är det, eller har försvunnit, och tycker att jag ser just den förvirringen hos det här stoet också. Sorgligt är det och bra att det går att förebygga.

Svar: Säkert en sorg för stoet. Jag brukar rekommendera att hon får stå tills hon lämnar fölet själv. Det brukar vara lugnast för alla, och jag tror att det är bra att hon får komma till insikt. Dumma är de inte.
stuterikry.blogg.se