Perfekt väder för manklippning

 
Igår var det perfekt väder för manklippning. Det var så där precis lagom fuktigt utan att regna. Då är manen lätt att klippa, följsam och inte för spröd, som när det är kallt eller knastertorrt. Och inte så hopplös att få fason på som när den är våt.
 
Så då var det ju tur att jag ändå skulle ha in alla hästar till hovslagaren. Det blir ju enklare när man inte har hållhjälp om de är inne. Annars klipper jag gärna i hagen också, bara det inte är för blåsigt.
 
Vi passade på att mysa, borsta och fixa lite också, när de ändå var i stallet. Alla skötte sig fint och alla hovar var bra också, tyckte hovslagaren. Rone fick extra beröm för väldigt bra hovar. Hela, fina bärränder och runda bra hovar som var symmetriska och fina. Han var lite blyg först, men han är aldrig sämre än att han kan ändra sig, så det gick väldigt bra.
 
Jag tror att han kan bli en helt fantastisk häst att samarbeta med. Han har en klokhet och lyhördhet som inte alla är förunnat. På kvällen visade han prov på den. När jag skulle ut och kvällsfodra så gnäggade han på mig. Det visade sig att han råkat hamna i fel hage. Inte så bra eller smart, men lätt hänt för minsta hästen, för på ett ställe finns bara en tråd. Grinden är inte i hörnet närmast där de andra var, så jag undrade hur det skulle gå. Jag gick dit i alla fall, och efter en fundersam blick på resten av flocken, som redan tuggade sin kvällsmat, så kom han till mig. Han slank snabbt ut genom den öppna grinden och i full galopp susade han till Muska. När jag kom dit så tittade han på mig och myste lite med mig innan han fortsatte äta.
 
Himmer fick massor med beröm för sitt vackra huvud - jag tror hovslagaren kände sig som domare när jag höll med. Han var superduktig dessutom, och gick lugnt bort från mamma och kunde verkas på den riktiga platsen i gången, och inte bara i boxen eller precis intill mamma, som vi ju alltid gör i början. Han börjar bli stor och duktig, helt enkelt, så det fick han också beröm för. Det underlättar förstås att mamma Finja tar det hela med stort lugn också - hon är en duktig mamma, och det är Muska med.
 
På bilderna blev det visst mest Rone. Först några som visar det utmärkta manklippningsvädret, och sist en tidig morgonbild, innan uppstigning.
 
0 kommentarer