De allra viktigaste...

De allra viktigaste hästarna att komma ihåg att avmaska är de yngsta. Och samtidigt tror jag ofta att det är de som glöms, eller som i vart fall inte får insatser som är anpassade efter deras behov.
 
Föl har, till skillnad från de flesta äldre hästar, nästan alltid spolmask. En stor andel av fölen har spolmask, och i vissa fall blir det så mycket att fölet blir sjukt eller i värsta fall dör. Det händer att det blir så mycket spolmask att tarmen blir förstoppad, och i värsta fall brister.
 
För att undvika sådana följder, eller för den delen bara att lägga grunden till en bra hälsa och tillväxt, så kan man räkna med att föl behöver avmaskas. De bör avmaskas när de är ungefär 8 och 16 veckor. Då är det avmaskning mot spolmask som är prioriterat, och man bör alltså välja preparat efter det. Det förekommer resistens hos maskarna, och man brukar undvika ivermectiner av detta skäl. Tyvärr börjar det även komma rapporter om resistens mot fyrantel, och det betyder att det är fenbendazol som man i allmänhet rekommenderar numera.
 
Detta medel används inte så ofta till vuxna hästar (utom mot t.ex. springmask), för en del andra maskar kan vara resistenta mot detta (ja, det är en djungel det här, men ta hjälp av din veterinär - alla medel är ju dessutom receptbelagda, så du ska kunna få bra råd). Men när det gäller fölen så fokuserar man först på spolmasken och väljer ett medel med bra effekt mot det.
 
När de sedan blivit lite äldre så kan det vara en bra idé att ta prov och kolla läget. Ofta kan de behöva en avmaskning vid både sex och åtta månaders ålder, och då brukar man se till att täcka in blodmaskar om de har det.
 
De flesta föl har sedan hunnit skaffa sig motståndskraft mot spolmask och efter ett års ålder är det ovanligt att ha bekymmer av detta. Så på vårkanten kan de gärna provtas precis som de äldre hästarna. Det är mer vanligt med blodmask hos unghästar än hos vuxna, så även under uppväxten är extra koll och provtagning klokt.
 
Förr var det vanligt att man rekommenderade en avmaskning av stoet kring fölning. Den gjordes med avsikt att komma åt fölmask. Om man inte vet att man har bekymmer med det så har man i allmänhet inte rutin att göra det längre. I de flesta fall räcker det att skriva upp att första avmaskning görs vid cirka åtta veckors ålder. Och det kan vara en av de viktigaste gångerna i livet!
 
 
 
0 kommentarer