Skölja efter betäckning?

Såhär i slutet av betäckningssäsongen är det oftast de ston som är svårast att få dräktiga som återstår. Ibland kan det behövas lite veterinär hjälp för att öka chanserna, men ibland kan insatserna kanske verka konstiga. Det är nog alldeles för lätt att glömma förklara vad vi gör och varför.
Jag fick en bra fråga av en stoägare. Hennes sto var inte dräktigt vid dräktighetskoll, och veterinären hade föreslagit att de skulle ta bakterieprov och sedan seminera igen samma dag, då det fanns ett bra ägg.
Men seminera om man misstänker bakterieinfektion är väl meningslöst, tänkte hästägaren. Då dödar väl bakterierna det lilla embryot....
Ja, det är ju logiskt. Och visst är det många dräktigheter som slutar innan de nästan börjat just på grund av att det finns bakterier i livmodern. Men om de inte är för många och livmodern någorlunda ok så kan man hinna fixa det, under samma brunst som man seminerar eller betäcker.
Att det fungerar beror på att det tar flera dygn innan det lilla embryot lämnar äggledaren, där befruktiningen sker. Så man kan skölja ut bakterier och överskott av sperma en tid efter seminering eller betäckning. I många fall räcker det som enda behandling, och man brukar eftersträva att undvika antibiotika.
Att betäcka kan i dessa fall vara lite sämre än att seminera, eftersom det i värsta fall kan leda till att hingsten infekteras och för vidare smitta till andra ston. Men oftast är det rätt harmlösa bakterier som finns, och som många ston klarar att ta hand om själva. Livmodern är under brunst inställd på att rensa sig.
Så samtidigt som det finns en infektionsrisk med den öppna livmodermunnen vid brunst, så är livmodern också rustad att ta hand om en hel del av detta. Men ibland behöver vi hjälpa till för att öka chanserna för dräktighet. Då är spolning förstahandsvalet. Och om det inte blev någon dräktighet så beror det i varje fall inte på att man sköljde bort fostret.
För de infektionskänsliga stona rekommenderas:
- Betäck/seminera så få gånger som möjligt, och helst före ägglossning, så att det finns pigga spermier på plats när ägget kommer.
- Låt gärna veterinär skölja livmodern efter betäckning. Och ta prov för att kolla om det finns infektion.
- Stressfri miljö, även socialt, och bra tillgång till foder.
- I vissa fall behövs även andra behandlingar efter veterinär bedömning (t.ex. så kallad caslickoperation).
- Ibland är det klokt att byta hingst. Vissa passar inte ihop, och en del hingstar har bättre fertilitet än andra. Att slippa transportsperma ökar chanserna att optimera tiden för semin, och ger också piggare spermier.
Lycka till! Ännu finns en chans denna säsong! Vi hoppas på många fina föl i hagarna nästa år!

Åh vilken underbar avslutningsbild