Visa häst - hur gör man?

Anvisningar för visning av häst vid hand för exteriörbedömning
Att korrekt kunna visa häst vid hand är ett viktigt moment i flera olika sammanhang. Hästar visas vid hand för bedömning av exteriör, men också vid veterinärbesiktning och liknande. Det exakta genomförandet kan skilja lite mellan olika sammanhang, men gemensamt är att en väl genomförd visning framhäver det bästa hos hästen, och gör bedömningen både enklare och säkrare för alla.
Hästens utrustning och skick:
Hästen ska vara väl förberedd och tränad för uppgiften.
Hästen ska vara väl ryktad och i god kondition. Den ska alltså vara ren, blank och med utredd man och svans. Man bör eftersträva att hästen visas i lagom hull. Hästens hovar bör vara välskötta och vid behov skodda med normal skoning. Specialskor eller sjukbeslag är i de flesta fall diskvalificerande. Att färga eller lacka hovarna är inte tillåtet vid alla typer av bedömning. Ta reda på innan vad som är tillåtet vad gäller klippning och användande av olika medel såsom glitter, färg mm.
Hästen ska presenteras i enlighet med traditionen för rasen. Detta innebär att visa raser, såsom varmblodiga ridhästar och ridponnyer ska visas med ryckt och knoppad man, medan andra såsom shetlandsponnyer inte bör klippas alls och inte heller flätas. För raser som new forest ponny och connemara ponny kan manen vara ryckt, men bör inte knoppas eller flätas. Fjordhästar ska visas med klippt ståndman och hellång svans, medan ardenner gärna visas traditionellt flätade med bast.
Ta också reda på om det är tillåtet att klippa hästen (det är i normalfallet inte tillåtet att klippa shetlandsponnyer). Likaså bör du ta reda på om hästens hovskägg bör klippas eller inte får klippas, och liknande detaljer.
Föl och ettåriga ston kan visas i grimma och grimskaft, medan övriga hästar bör visas i träns (med vanligt tränsbett) och tyglar eller kedjegrimskaft. Utrustningen ska passa väl och vara i gott skick, ren och välputsad. Om det finns utrustning som är traditionell för rasen kan sådan gärna användas.
Nosgrimma är i vissa fall lämpligt, men beroende på hästens ras och utseende kan det ibland vara bättre att undvika nosgrimma. Om nosgrimma används bör den vara av stilren modell och utan många remmar, ludd och liknande.
Nummerlapp krävs i de flesta sammanhang och kan fästas på tränset eller i ett band runt bröstkorgen. Tänk på att domaren lätt ska kunna se numret, och det är en fördel med två nummerlappar, men den ska åtminstone finnas på hästens högra sida.
Hästen får inte ha skydd, täcke eller annan utrustning.
Behandling med läkemedel som innebär att hästen har startförbud på tävling innebär i regel också att hästen inte kan delta i exteriörbedömning och liknande.
Hästen ska vara fullt frisk och får inte ha varit utsatt för smitta de senaste tre veckorna före visningen.
Ibland finns krav på vaccination mot hästinfluensa, men även när det inte är krav så är det klokt att ha hästen väl vaccinerad.
Uppvisarens utrustning/klädsel
Uppvisare bör alltid bära hjälm. Handskar bör användas.
Klädseln bör vara prydlig, neutral och ändamålsenlig. För att kunna följa hästen väl är bra skor viktigt. Ridstövlar rekommenderas inte.
Starka färger på klädseln bör undvikas, och i första hand bör vitt, svart och eventuellt mörkblått användas. Vilken traditionen är varierar mellan olika raser och olika länder. Generellt är vit skjorta/krage gångbart, eventuellt i kombination med mörk tröja/väst och i de flesta fall är vita byxor det som förespråkas. Mörka byxor kan passa om hästen har höga vita tecken på benen.
Om uppvisaren har långt hår bör det gärna vara uppsatt eller flätat.
Det är frivilligt att använda spö. Vid visning av hingst är det ofta klokt att ha ett spö, men en del hästar väljer att gå på dubbla spår när spö används, så det bör övervägas i varje enskilt fall. Om spö används bör det vara utan prassel, långa slängar eller liknande.
Medhjälpare
Medhjälpare/piskförare är oftast tillåtet. Även denna bör vara klädd på liknande sätt som uppvisaren och bör också ha hjälm.
Med hjälparen ska undvika att ställa sig onödigt nära domaren, och bör agera diskret.
Om medhjälpare används bör ekipaget ha tränat med medhjälparen.
Visningens genomförande
1. Om det är flera deltagare i klassen inleds visningen oftast med att samtliga går på ring i höger varv i nummerordning. Uppvisaren går på hästens vänstra sida vid, eller strax framför, bogen, och håller tygeln eller grimskaftet med höger hand några decimeter från hästens huvud. Änden kan hållas i vänster hand eller samlas upp så att även denna hålls med höger hand. Det är viktigt att hålla säkerhetsavstånd till hästen framför, vara uppmärksam på de andra deltagarna och att se till att hästen skrittar avspänt, energiskt och med god steglängd. Om din häst har svårt att hinna med den som är före kan det vara klokt att gena lite i hörn och liknande, för att hålla positionen, och på samma sätt kan det vara bra att ta ut vägen lite extra om din häst skrittar snabbt.
2. Se till att vara beredd när det blir din tur att komma in för den individuella bedömningen, och låt hästen skritta in energiskt och rakt mot den plats där uppställningen ska ske.

3. Förbered halt och uppställning i god tid så att hästen stannar och står stilla rakt framför domaren och några meter från domaren (cirka 4 meter brukar vara lagom). Hästen ska ställas upp med den öppna sidan mot domaren (se bild ovan), och det innebär att domaren kan se alla fyra benen från sidan, och att det framben som är närmast domaren är längst fram, och det bakben som är närmast domaren är längst bak. Hästen ska stå i balans och belasta alla fyra benen. Den ska stå stilla och i en alert, men naturlig position. Om hästen har manen på ena sidan av halsen ska hästen presenteras med den manfria sidan mot domaren. Visaren står framför hästen med en tygel i vardera handen, om hästen visas med tyglar.
4. När domaren går över till hästens andra sida ställs den om så att den öppna sidan nu är hästens andra sida. Visaren kliver också åt sidan så att domaren får möjlighet att se hästen framifrån. Om tänder eller likande ska visas (t.ex. för shetlandsponny) så följer visaren domarens anvisningar och öppnar ponnyns läppar.
5. Var uppmärksam på att hästen inte börjar avlasta ett ben eller byter position. Undvik däremot att flytta på hästen alltför mycket, utan eftersträva att den står stilla och med sidan rakt mot domaren. Tänk också på att om underlaget är ojämnt bör du sträva efter att ha framdelen högre än bakdelen. Att ställa frambenen i en grop framhäver sällan det bästa hos hästen.
6. När domaren ber om skritt går visaren tillbaka till hästens vänstra sida, som när den visades på ring och låter hästen skritta rakt fram enligt anvisad väg. Titta rakt fram och inte på hästen för att underlätta för hästen att gå rakt och sträva efter att hästen skrittar avspänt, energiskt och med långa steg.

7. När domaren säger ”vänd” vänder du hästen åt höger och fortsätter sedan skritta i motsatt riktning. Vändningen bör göras som en bakdelsvändning, så bromsa gärna upp lite precis innan vändning och för hästen från dig (gärna genom att föra vänster hand mot hästens huvud).
8. Fortsätt visa skritt tills domaren ber om trav. Ta då änden av tygeln eller grimskaftet i höger hand (om du inte redan har den där) och mana fram hästen i trav, vid behov med hjälp av medhjälparen. Även traven ska visas på en rak linje, så titta långt fram och låt hästen trava taktmässigt och sträva efter att få den att trava energiskt och välbalanserat.
9. När du vänder så saktar du av och vänder på samma sätt som vid visning av skritt. Fortsätt sedan visa trav och/eller skritt enligt domarens anvisningar. Domaren går ofta ut framför hästen, för att kunna bedöma korrektheten, men fortsätt rakt fram mot domaren, som kommer att flytta sig.
10. När domaren är färdig med bedömningen av rörelserna ställer du upp hästen på samma sätt som i början av visningen, och står kvar tills domaren tackar.
11. Håll dig sedan beredd att åter komma in på ring tillsammans med resten av klassen. Kom ihåg att fortsätta att visa hästen så fördelaktigt som möjligt även under denna fas, då bedömningen inte är avslutad förrän kritiken är meddelad.
12. När din häst ska få sin kritik ska du vanligen ställa upp den så att publiken kan se hästen. Stå kvar tills kritiken är klar, och ta emot priser/rosett om det delas ut.
13. Oavsett vad du tycker om bedömningen så håll god min, och uppträd korrekt mot din häst, dina medtävlande och alla funktionärer och publik. Och kom ihåg att hästen är lika fin och bra som den var innan!
Vad bra och utförligt! Tänk om SH sedan också kunde hjälpa till med resurser för att göra ett par bra demonstrationsfilmer också.
"Häst vid hand" var ett ämne, eller delämne, i praktisk undervisning på hästgymnasiet där pappa undervisade. Det var förstås inte bara att visa häst vid hand, men det visar på hur viktigt och omfattande det är.