Begreppet albino ställer till en hel del förvirring i hästvärlden. Jag kom att tänka på det när jag för ett tag sedan stötte på en nyfödd helvit kalv. Det var en holsteinkalv, alltså en kalv med svart- och vita föräldrar, och inte en charolaiskalv (för de är ju alltid vita). Jag har fått höra att holstein alltid har något svart, åtminstone på öronen (om det är inte röd holstein, som är bruna istället för svarta).
Den här kalven var dock alldeles vit. Så var det då en albino? Albino förekommer hos nöt, och precis som de albinokaniner som jag hade när jag var liten, så är de helvita med rosa nos och röda ögon. Den här kalven hade rosa nos, men gråblå ögon. Så albino var den nog inte. Bara väldigt ovanlig för sin ras.
Vad jag har fått lära mig så är däremot hästar aldrig albino. Jag gissar att det beror på att de som får en sådan mutation inte är levnadsdugliga hästar, för det verkar konstigt om det aldrig skulle ske.
Däremot pratas det ännu mycket om hästar som är albino eller om albinoanlag och halvalbinistiska färger. Det skapar rätt mycket förvirring.
Så jag försöker hålla mig till begreppet gulanlag, som jag tycker funkar bra, och som är det som rekommenderas idag. Gulanlaget är ett ofullständigt dominant anlag, och det betyder att det i enkel uppsättning ger viss effekt, men att den fulla effekten får först vid två gulanlag (ett från vardera föräldern).
Gulbrun (brun med gulanlag)
I enkel uppsättning bleker gulanlaget den bruna färgen till gult. Det är det som gör att en brun med gulanlag blir gulbrun (där man och svans fortfarande är svarta), och en fux blir isabell. På en svart syns det knappt, men heter gulsvart, och man kan ibland se gula örontofsar och att ögonen är lite blekare än annars. Ofta blir den svarta färgen lite mattare/blekare, och därför har de hos gotlandsruss kallats för bleksvarta.
Isabell (fux med gulanlag)
I dubbel uppsättning får gulanlaget full verkan, och påverkar då även den svarta färgen påtagligt. Nu blir hästen inte ens gul, utan möjligen cremefärgad eller gräddvit. Det är väl därför de kallas Cremello i spansk litteratur. På engelska säger man ofta Blue Eyed Creme, BEC, och de har som namnet antyder blå ögon (inte röda som en äkta albino). På svenska kallas de vitfödd med ett samlingsbegrepp, och ibland delas de upp i andra namn beroende på grundfärg (som inte alltid är så lätt att identifiera) såsom pärlvit. Jag kan tycka att nästan alla benämningarna är OK, utom då albino (för det är de som sagt inte).
I många raser är det inte tillåtet med dubbla gulanlag, medan enkla går fint. Logiken rent genetiskt kan man fundera på, men bakgrunden är nog att dessa hästar ofta är ganska solkänsliga med sin ljusa hud med väldigt lite pigment.
Om gulanlaget kombineras med andra anlag som bleker färgen, som blackanlaget, så blir effekten tydlig. En brunblack häst är en brun häst med blackanlag, och den är ju gul redan av blackanlaget, som även det bleker den bruna färgen (och den svarta). Så den blir vitblack (borde kanske heta gulbrunblack, om man skulle vara logisk, men då de ser rätt vita ut så var namnet etablerat).
Vitblack (gulbrun med blackanlag)
På en musblack syns inte gulanlaget i enkel uppsättning, precis som för en svart. Detta är anledningen till den gamla rekommendation som finns om att inte para två musblackar eller en musblack och en vitblack. Om man inte har koll på härstamningen och det finns gulanlag hos musblacken, så kan avkomman alltså bli vitfödd.
Musblack (svart med blackanlag), och denna individ har säkert inga gulanlag:
Även de ljust rödblacka är väldigt svåra att skilja från en del isabellblacka fjordhästar. Färgen är inte vanlig, men det finns några individer. Däremot är de vitfödda lätta att känna igen. Precis som hos andra raser får de rosa mule och är helt vita. Ål och zebratecken kan möjligen anas, men inte mycket mer.
Isabellblack (rödblack med gulanlag, eller om man så vill fux med gulanlag och blackanlag):
Rödblack (fux med blackanlag):
Rödblack och isabellblack:
Spännande är det med färger, och det finns mer att säga om alla kombinationer med gulanlaget, men jag tror vi stannar här för idag. Det går ju att komma tillbaka en annan dag. Kanske om silveranlaget, som istället bleker svart färg, och kan se ut som på hästen nedan till vänster (den andra är fux, men den vänstra är silverbrun). Om någon har bra bild på silversvart så vill jag gärna låna.
Gult syns visst på svart, men inte alltid så tydlig, färgen kallas i många raser gulsvart.