Läderfux - inte fux alls

Silverbrun heter det idag, men första gången jag stötte på färgen kallades de läderfuxar. Hos ardenner har man sedan länge uppmärksammat att det finns fuxar som bryter fuxregeln. Läderfuxarna kan ihop med fux ge både svart och brun avkomma, vilket två riktiga fuxar aldrig kan. Det beror på att de inte alls är fuxar utan bruna, silverbruna. Här är en silverbrun (till vänster) och en fux till höger. På grund av högt gräs ser man knappt hans mörkare ben, men den lite konstiga fuxtonen kan man se (även om den kan finnas på riktiga fuxar med, precis som en ljus man och svans). En bra illustration av hur lätt man kan missa dessa...
Silveranlaget påverkar hästens svarta färg så att den bleks till grå eller halmgul färg. Det gör att en brun häst kan likna en fux, men man känner nästan direkt att det är en konstig fux, med en annan nyans än vanligt, och benen är visserligen inte svarta, som på en brun, men inte heller så ljusa som de brukar vara på fuxar. En silversvart blir musgrå eller svartbrun på kroppen och med grå eller halmgul man och svans.
 
På hästar som inte har svart färg (fuxar och isabeller t.ex.) syns inte silveranlaget. Det innebär att de kan bära anlaget dolt. Det kan också vara svårt att i praktiken skilja t.ex. en isabell och en silvergulbrun. Om man vill veta hur det är så går det att ta reda på genom ett gentest. Här ses en ardenner som är silverbrunskimmel. Vid första anblick tänker man rödskimmel (och jag tror hon var registrerad som det), men efter koll med härstamningskunnig ardenneruppfödare så fick jag bekräftat mina tankar om att detta är en silverbrunskimmel (alltså brun med anlag för silverfärg samt konstantskimmel):
Om man har tänkt avla på en häst som kanske har silveranlag så kan det vara en bra idé att ta reda på hur det är, åtminstone om den tilltänkta partnern har eller kan ha silveranlag. Anlaget ger i enkel uppsättning silverfärgen, som är spektakulär (speciellt silversvart kan se väldigt speciella ut), och många vill därför ha den. Men i dubbel uppsättning (25 % risk om båda föräldrarna har anlaget) så ger den ögonsjukdomen MCOA, som kan göra hästen blind. Läs mer: http://www.hastsverige.se/sida424.html
 
Anlaget förekommer bland annat hos ardenner, islandshäst, nordlandsponny och shetlandsponny. Även hos öselponnyn eller Estonian native pony, som anses nära släkt med ölandshästen, har anlaget, och här är en silversvart öselponny. Jag tackar för bilden på E-mail, som han heter! Även här tror jag att en del hade gissat på fux (svettfux?), men silversvart är vad han är.
 
 
 
0 kommentarer