Dags för träckprov

 Nu är det dags att ta träckprov inför vårens och sommarens bete. På våren är det årets viktigaste tillfälle att ta prov, som jag ser det. Och kom då ihåg att begära analys även för den stora blodmasken! Det är den allvarligaste parasiten hos vuxna hästar, och det är vid den här årstiden som man kan hitta den. Men man måste begära antingen odling eller PCR-analys, för att den ska kunna skiljas från den lilla blodmasken. Tänk på att även hästar som har 0 EPG i den vanliga äggräkningen ändå kan ha stora blodmasken.

För att kunna göra rätt insatser så är det viktigt att veta vilken typ av maskar som finns, och i viss mån även vilken mängd. Idag är det ju enkelt att få svaret. Och jag tror att fler och fler ser det som självklart att ta prov och hålla koll.

När hästarna går i lösdrift kan det vara lite bökigt att ta prov – man måste ju veta både att man har färsk träck och från vilken häst den kommer. Man bör ta individuella prover från varje häst. Jag provade tricket att hålla färsk träck vid nosen så att hästen skulle lockas att bajsa, men det funkade inte på våra. Så de fick stå i varsin box en stund, och så var provtagningen klar.

Jag använder samlingsprover för att kolla stora blodmasken, eftersom jag ännu så länge inte haft bekymmer med den. Men för lilla blodmasken vill jag ha individuella prover. Flera av mina äldre hästar brukar alltid ha 0, men Finja har hittills alltid haft en del, och skulle man då bunta ihop dem med henne så skulle man faktiskt inte veta så mycket. Jag kolla även bandmask på samlingsprov, eftersom vi inte haft den heller. Men nya hästar kollas förstås helt med individuella prover.

Så min rekommendation är:
1. Ta individuella prov på alla hästar i god tid innan betessläpp för att kolla antal maskägg (EPG) av blodmask och spolmask.
2. Begär även analys av stora blodmasken samtidigt. Antingen odling, som tar ungefär 2 veckor, och du därför bör ta i god tid innan betet, eller PCR, som går på ungefär två dagar på lab.
3. Rådgör med din veterinär när du fått svaret, och tänk på att det finns många åtgärder som kompletterar avmaskning, om du ska ha ett bra resultat. Att avmaska och låta hästen gå i samma rasthage gör tyvärr väldigt lite nytta, utan avmaska i så fall innan flytt till rent bete. Om hästen har måttligt eller lindrig förekomst av lilla blodmasken kan det vara så att avmaskning inte behövs. Om den har mycket så är det dålig effekt om du bara avmaskar - du behöver också arbeta för att minska trycket av återinfektion genom flytt till en hage som vilat från hästar tillräckligt länge.
4. Skilj på sommar- och vinterhagar, och mocka gärna hagarna.
5. Och du som har föl: kom ihåg att avmaska dem mot spolmask redan från cirka två månaders ålder (finns inlägg om detta ifall du vill läsa på).

Vilket laboratorium ska man då välja? Jag försökte jämföra priset på två av de stora, och som jag uppfattar som seriösa och med bra kvalitetssäkring. Båda har remisser på nätet och det är lätt att hitta anvisningar. För Vidilab kan man också köpa färdiga lådor. Det finns förstås fler, men jämförelsen här tar bara upp dessa.

Det var inte helt enkelt att jämföra vad man får och vad det kostar. SVA anger att moms tillkommer, och den kunde jag lätt räkna ut, men sedan tillkommer också en expeditionsavgift, som var mer hemlig. Men till slut hittade jag att den ä 25 kronor plus moms (31,25 blir det).  Vidilab hade tydligare prislista, men erbjuder till exempel inte PCR-analysen. Detta är min korta sammanställning:

Lab

Individuellt träckprov, kvantitativ analys

Individuell kvalitativ (inkl bandmask)

Om flera prover

stora blodmasken, individuella prover

bandmask, individuella prover

SVA (exp. avgift 25 kr tillkommer på varje order)

369

450

512 (minst 8, stora blodmasken ingår)

306 (PCR, ca 2 dagar)

Ingår i den kvalitativa

Vidilab

329

-

275/st (minst 10, stora blodmasken ingår ej)

219 (odling, ca 2 veckor)

257

 

1 kommentar
Anonym

En fråga: Vi har får och de har vi blivit rekommenderade att ha inne några dagar efter avmaskning för att vara säkra på att alla ägg o maskar har "spolats ur" systemet. Hur gör man med hästar? Går de i gamla hagen några dagar och sen ut i nya? För ut i nya direkt ökar inte det risken att smitta ned nya betet?

Svar: Samma sak gäller hästar. Alltså avmaska några dagar innan flytt till sommarbetet.
Helena