Vegan och ryttare?


Hej! Jag gillar dina genomtänkta inlägg och brukar läsa dem ganska ofta, även om vi inte alltid delar åsikt. Jag måste bara ge lite konstruktiv kritik för en felsägning i detta inlägg.
Du nämner att det går att ifrågasätta om åkerarealen kommer räcka till när alla vill äta veganskt. Faktum är, att köttproduktionen är en av anledningarna till att den inte räcker till.
I den biologiska cykeln så är det ungefär 10% av energin (det är olika, men man brukar räkna på 10%) i maten, som blir faktisk ny massa på djuret. Säg att vi ska gå upp 1kg, då behöver vi äta 10kg mat. Resterande energin i maten (90%) går förlorad bl.a. genom värmeenergi som strålar ut från våra kroppar.
Idag odlar vi upp åkermarker för att ge som mat i våra köttindustrier. Vill vi att en kossa ska gå upp 10kg, ja då måste vi mata hen med 100kg foder. I gengäld går vi endast upp 1kg, när vi äter denna kossa. Om vi istället skulle äta maten som kossan äter, alltså 100kg foder, skulle vi gå upp 10kg. Resultatet = maten räcker till fler personer.
Jag tycker det är viktigt att veta om detta när man diskuterar vegetariskt och veganskt. Själv kallar jag mig flexitarian, jag försöker äta vegitariskt men ibland gör jag inte det. Det var spännande att läsa om dina tankar kring vegankost och vad vi har våra älskade hästar till. Jag har aldrig tänkt på det ur det perspektivet innan, men kan inget annat att än att hålla med dig!
Jag försökte hitta en källa till det jag skriver ovan, men hittade endast denna: https://energiradgivningen.se/klimat/mat
Om du googlar på "trofinivåer energi" så kommer det även upp en del andra källor. Själv har jag lärt mig det i skolan, men tyvärr har jag inga läroböcker kvar att verifiera från.
Med vänlig hälsning
Tove Olsson
Som du vet är det här inte mitt specialistområde men väl något jag är intresserad av, och medan vi har fört debatten har jag letat efter material och härom dagen fick jag äntligen napp. Vid Wageningen-.universitetet i Nederländerna leder professor Imke de Boer en forskningsgrupp i hållbar djurproduktion, och där presenterade doktoranden Hannah van Zanten för ett par år sedan en modell som inberäknar möjligheten att att producera livsmedel på annat sätt än via djur på marken. Jag länkar separat till forskningsrapporten. Här kommer en lång utläggning om den och konsekvenserna av den. Kontentan är att du har rätt men att det inte är klart hur långt det räcker.
Innan forskarna presenterar sina resultat går de igenom de olika sätten att räkna ut effektiviteten i djurbaserad livsmedelsproduktion. Jag vet att jag inte behöver förklara det för dig, men för att den här kommentaren ska bli komplett går jag i alla fall igenom det. Det som man i decennier har avlat på är en mer effektiv foderomvandlngsförmåga, alltså hur mycket man får ut i kött (eller ägg eller mjölk) per enhet foder som djuret äter. Det är ju vad Tove hänvisar till i sin kommentar. Mätt på det sättet blir i regel de djur som växer snabbast mest effektiva – och det brukar vara broilern som vinner.
Problemet med det måttet är att de effektivaste djuren i regel äter huvudsakligen sådant som människor också kan äta, och som Tove säger så är det inte effektivt att gå omvägen via djuren med foder som skulle kunna föda människor direkt. Därför har man gått vidare för att räkna på djurens effektivitet i att omvandla foder som inte människor kan smälta till protein som vi kan äta. Vallfoder till mjölk eller kött, till exempel. Men mycket vallfoder växer på åkermark som skulle kunna användas till spannmålsodling, så då är vi tillbaka där vi började igen.
Gruppen i Wageningen har därför lagt fram måttet Land Use Ratio (LUR). Det är inte helt enkelt att förklara hur man räknar ut det, men ungefär så här vill jag förklara det. Vi tar den areal som krävs för att producera ett kilo animaliska livsmedel och så räknar vi ut hur mycket vegetabiliska livsmedel man kan få ut från växtodling på den marken. Sedan delar vi mängden vegetabiliska livsmedel från växtodling på marken med mängden animaliska livsmedel från djurproduktion baserad på samma areal. Om kvoten är större än 1 är det mer effektivt att odla grödor som kan bli livsmedel direkt på marken. Om kvoten är mindre än 1 är det mer effektivt att använda marken för djurfoder. Och det jag förenklat hänvisar till som mängd kan vara antingen energi eller protein, och vilket man väljer har betydelse.
Kruxet är att det krävs data om väldigt många faktorer för att man ska kunna räkna ut det här. Och det går aldrig att extrapolera mellan geografiska områden, eftersom lokala förhållanden är en del av det man måste räkna med. Forskarna här hade tillgång till data från Nederländerna för värphöns och för mjölkkor på rikare och magrare jord. Räknat på protein blev kvoten 2.08 för värphöns, 2.10 för mjölkkor på rikare jord och 0.67 för mjölkkor på magrare jord. Räknat på energi blir motsvarande kvot 6.39, 4.35 och 1.22.
Vad kan man då dra för slutsats av det här? Jo att när det gäller att producera protein som vi människor kan tillgodogöra oss är foder till mjölkkor effektivare än livsmedelsgrödor på mager jord. Vilket ju är i linje med vad du säger.
Mjölkkorna är däremot inte effektiva som energiomvandlare – och det är inte något annat djurslag heller. Det säger oss att vi ska inte äta mer animalieprodukter än vi behöver för att tillgodoge vårt behov av protein (och mineraler som järn). Utöver det är det mer effektivt att äta vegetabilier. I Sverige har konsumtionen av rött kött sedan 2002 legat på samma nivå, runt 100 g/vuxen/vecka högre än näringsrekommendationerna. Det är ju inte hela sanningen bakom konsumtionen av animaliska livsmedel, men jag tror att man kan säga att vi äter mer än vi behöver näringsmässigt. Utöver det tillkommer frågan om hur mycket animalieprodukter som kan produceras på mark som är mindre bra f
Långt svar gick nog direkt i spamkorgen!
utlovad länk till forskningsrapport
https://link.springer.com/article/10.1007/s11367-015-0944-1
Det här tycker jag är en bra tillgänglig information om samma som jag skrivit en lång och betydligt mindre lättföreståelig utläggning om.
https://matlust.eu/aktuell-forskning/notkott-klimatbov/
Kan du ge en hänvisning till blogginlägget ” Sviker du din häst” , jag skulle gärna läsa det
MVH
Barbro