Avmaskade

I tisdags avmaskade vi Iska och Ina mot spolmask. Kanske en av livets viktigaste avmaskningar, tillsammans med nästa om två månader, men ändå något som en del missar. Ibland med livet som insats, då spolmask kan orsaka förstoppning och i värsta fall att tarmen spricker. De drabbar nästan bara föl och unga hästar, men för dem är den allvarlig. När hästen blir äldre utvecklar den motståndskraft.
 
Jag funderade på hur mycket de kunde väga. Ingen tvekan om att de vuxit massor sedan de föddes. Iska hade precis fyllt två månader, och Ina är en vecka äldre. Båda har duktiga mammor, och särskilt Finja mjölkar enormt, så Ina är rund och go. Jag körde den enkla varianten att ta "ko-måttbandet" för att se vad de skulle väga om de varit kalvar. Proportionerna är ju nästan samma, så det ger ett bra riktvärde. 168 kg stod det för Ina, som är lite tyngre än Iska! Bilderna ovan och den nedan är nästan en månad gamla, så de har vuxit lite sedan dess. Den nyaste bilden är den där Iska kliar sig, samt den nedersta med regnvåta föl. 
 
Så jag gav dem för 200 kg var. Rekommendationen är att ge minst 10 % för mycket, för att inte underdosera och ha lite "spillmån". Axilur är dessutom ett preparat med mycket låg giftighet, så det är inte farligt även om man skulle dubbla dosen. Och mer än 100 kg väger de garanterat, båda två. När man ske avmaska mot spolmask är det viktigt att inte ta en slatt av något medel man haft till en annan häst, för flera preparat har dålig effekt mot spolmask. Men för Axilur finns färska studier, även från Sverige, som visar full effekt mot spolmask, så det är ett bra val.
När de ändå var inne passade vi på att klippa manar (igen - det var inte första gången), lyfta fötter (de var väldigt duktiga) och pyssla lite. Mysigt och skönt att komma in från flugorna en stund.
 
 

 
1 kommentar
Anna O

Du sa inget om vad de tyckte om att bli avmaskade!

Är det så som det ser ut i alla fall på Iska, att man börjar se den”riktiga” pälsen runt ögonen och vid nosen?

Svar: Iska hälsar att hon tyckte det var helt onödigt (och jag var glad att jag hade valt att ta in dem i stallet...). Ina sa blä, men satte sig inte på rumpan som halvsystern ;-)Och det stämmer: på Iska ser man hennes "rätta" färg runt ögonen och vid nosen. På Ina är snart hela huvudet avfällt (se den nyaste bilden där hon är med Unni), och det stämmer som jag trodde: Ina får en ganska ljus lite varm och röd ton, och Iska blir mörkare (reggad som brunblack) men också ganska röd i tonen.
Helena