Kan man visa sitt dräktiga sto?

 Kan man visa sitt dräktiga sto på sommarpremiering? Eller är det så att man bör undvika att åka under den första känsliga tiden?
 
Jag fick de här frågorna nyligen, och strax innan det var dags för Aska att åka på sommarpremiering. Och jag lovade att återkomma med hur jag ser på det och varför.
Det är ju så att dräktigheten är allra känsligast under den första tiden. Man brukar säga upp till ungefär 45 dagar. Sedan bildas så kallade endometrial cups, som gör de hela mer stabilt. Dessutom är det förstås så att de embryon som inte är normala till stor del rensas ut tidigt, ofta till och med innan vi har kunnat konstatera att en befruktning har skett. Så en hel del av det som inte går vidare i fosterutvecklingen är sådana embryon och foster som det är något allvarligt fel på.
Men sedan finns det också forskning som visar att stress kan störa. Och då pratar man främst om tiden upp till 1,5 månads dräktighet. Så frågan kan ju absolut vara befogad.
Jag har dock inte valt bort att åka på premiering av detta skäl. När Aska visades i Smålandsstenar för några dagar sedan så var hennes dräktighet knappt en månad gammal, så hon var i den känsligare perioden. Hur tänkte jag då när jag ändå åkte 2,5 timme för att visa henne?
 
Jo, i Askas fall (och de flesta fall för mina hästar), bedömer jag att hon inte stressas speciellt mycket av att transporteras. Hade hon tyckt att det var jättejobbigt så kanske jag hade tänkt om och valt en senare visning. Men hon kom fram utan att vara det minsta svettig, och tog det lika bra som vid tidigare tillfällen minst. Hon har ju varit på premiering både som ett-  och tvååring, och alltid gjort det bra. Redan som ettåring var hon otroligt cool. 
Jag tänker att dräktighet är ett helt normalt tillstånd, och att hästar tål att leva ett vanligt liv då. Galoppera, hoppa, ridas och köra - ja, leva som vanligt under större delen av dräktigheten. En visning på utställning eller premiering kan också ingå i detta.
Det som man vet är en stor risk är underutfodring i början av dräktigheten. Det betyder inte att det dräktiga stoet ska gödas, men jag brukar vara noga med att de inte får gå ner i hull under de första veckorna efter att de är konstaterat dräktiga (och inte heller efter betäckning och fram till dräktighetsundersökning). Särskilt viktigt är detta för ston med föl vid sidan - det är ju också de som har störst behov.
Så Aska fick flytta till ett lite bättre bete en vecka innan premiering. Det var inte helt enligt plan, men i torkan var allt bete verkligen slut i gamla hagen, och jag hade då inget alternativ till att släppa dem med fölstona. Hö hade jag inte - då hade de kunnat gå kvar, och att öppna hösilage i 30 graders värme... nej, det blir ju inte bra. Så då visade jag hellre ett LITE för runt sto. Hon fick ju ändå 43 poäng, så det må vara OK ;-)
Jag sålde Hellvi dräktig för ett par år sedan, och hon flyttade tidigt i dräktigheten. Hon hade bott hos oss till dess, och flyttade sedan som treåring. Kanske var det den stressen och omställningen till ny miljö i en känslig fas som bidrog till att det inte blev något föl nästa vår. Det får jag aldrig veta, men jag tänker att en sådan stress säkert är mycket större än att åka och visas en dag. Så visst ska man vara rädd om sina dräktiga ston, men jag tror att lagom räcker för det mesta. Bilderna är från sommarpremieringen i Smålandsstenar, och utom ardennerstoet med föl är alla treåringar. Jag hoppas och tror att det är fler än Aska som är dräktiga, och jag hoppas förstås att alla de kommer igen för stambokföring nästa år!
 
 
 
0 kommentarer