Köpa unghäst

"Uppfödarna borde grundhantera sina unghästar. Det skulle göra det så mycket enklare sedan. Bättre för hästen och för köparen." Ungefär så sa en person som köpt en ganska ohanterad ung ponny för ett tag sedan.

Det hade krävts en del jobb för att lägga grunden. Sätta på grimma, lyfta hovar, låta sig  hanteras på alla sätt. Tagit timmar snarare än de minuter som jag lägger för att nå samma mål med mina föl.

Så visst hade hon rätt. Och fel...

Mitt svar till henne var nämligen såhär: Jo, det är ju sant. Men om det ska ske så måste köparna förstå att värdesätta detta. Förstå att ställa krav och frågor. Inse att en unghäst som är rätt hanterad och utfodrad och har en känd härstamning också är värd mer. Kostar lite mer, men kan ge så mycket mer. Göra livet enklare och roligare för alla.

Det är ju sällan inköpspriset som är den största kostnaden med att ha häst. Och det ör sällan man gör det stora fyndet i den till synes billiga hästen. Kanske är det faktiskt den som kostar lite mer som är allra mest prisvärd.

När tillräckligt många köpare förstår det så kommer det också finnas fler väl hanterade unghästar att köpa. Och för den som söker finns de redan.

Fölet på bilderna är Hellvi Kry - trygg och nyfiken på människor redan från start, och nu redan fem år gammal!

 
 
 
6 kommentarer
Desiree Jonsson

Jag sätter viss stolthet i att aldrig sälja en unghäst som inte är redo för det. Då är den hanterad, van att bli ledd, utan olater, snäll att verka och givetvis har vi tränat den i att lämna flocken och kliva upp i transporten. Jag förstår inte riktigt hur en del uppfödare med gott samvete säljer iväg unghästar hur som helst, och hur många köpare som accepterar det.

Svar: Ja, ungefär så. Jag vill ge hästen så bra start som jag kan. Och gillar verkligen att lära unga hästar grunderna. Men jag tror köpare behöver få ökad medvetenhet om vad det betyder.
Helena

Desiree Jonsson

Javisst är det så, jag håller helt med dig.
Själv har jag en jättevacker och väldigt trevlig treåring som aldrig kommer uppfylla mina kriterier (hon är alldeles för skygg för främlingar) och således aldrig kommer säljas. Så kan det gå ibland..

Svar: :-)
Helena

Efwa

Jag håller givetvis med om att det ska värderas högt och betalas för.

Det jag dock tänker är att det finns många unghästar som har stam, bra foder men som inte är hanterade efter ålder och det finns de som har dålig stam sämre foder och ändå är hanterade efter ålder.

Vissa uppfödare säljer, för åldern, ohanterade hästar för massor av pengar och andra fina, hanterade och trevliga hästar för en spotstyver. Det gäller att veta vilken häst som är värd de extra pengarna också. Och, extra pengar är de verkligen värda för det jobb ni duktiga hanterare och uppfödare lägger ner.

Svar: Självklart finns det många viktiga saker, köpare behöver kunskap. Eller ta rätt råd. Känd stam, med bra meriter hos föräldrar, rätt uppfödning och bra hantering - allt ingår i seriös uppfödning.
Helena

Anna O

Är det inte egentligen så att det här värdesätter man alldeles för lite genom hela systemet? Finns det något officiellt erkännande mer än ett extra beröm för ”väl hanterad och väl visad” på premieringen? Det finns folk som tjänar pengar på att rida in och rida till hästar, och man satsar stort på att ”ta fram” dem till unghästtest av olika slag. Och det är klart att det är lättare med en häst som är väl hanterad sedan den var föl, men vi vet ju att det går att få fram en häst som vid två års ålder knappt har haft grimma. Det är inte roligt för hästen och det kan vara farligt, men det går.

Sen har jag svårt att förstå att man inte hanterar sina hästar. Eller, jag har ju sett det på nära håll, så jag ser ju hur det finns ett negativt förhållande mellan hur många man har och hur mycket man hanterar dem, och det är väl många uppfödare som inte är beredda att ha den rätta balansen mellan hur många föl man kan hålla i sitt stall och sina hagar och hur många föl man har tid att ägna sig åt. Men alltså, det är ju som du så tydligt avspeglar så himla trevligt att hålla på med föl och unghästar.

Kanske blir det en ond cirkel också, om man inte tar sig tid att syssla med dem redan från början sår är det inte heller så trevligt att hålla på med dem.

Men tillbaks till där jag började: tror du inte att man skulle kunna bygga in fler incentiv i systemet? Min drömbild är att det finns en hanteringsdeklaration som kommer med hästen, där någon (hovslagaren!!) varje halvår sätter en stämpel på, med lämpliga utvecklingssteg avpassade till vad en ung häst kan förväntas kunna.

Svar: Kanske skulle det vara certifiering av såväl säljare som köpare/hästägare. Men kunskap hos köpare, att förstå vad detta betyder och att värdera en rätt och bra hantering, tror jag ändå är vägen. Kanske kan man hitta olika bra sätt att varudeklarera sådant. För fjordhäst finns ett brukbarhetstest, se hemsidan, som ett sätt att checka och intyga unghästens olika steg. Det används för lite, me kanske går att utveckla och skaka liv i.
Helena

Anna O

http://fjordhastforeningen.se/fjordhasten/brukbarhetstest.html

Hittade det. Precis så! Om hovslagaren kunde vara bedömare så slapp man åka iväg, och att kunna visa upp de här färdigheterna på främmande plats är tuffare.

Men det behövs en morot av ngt slag också, tror jag. Diplom, publicera lista i LillBlakken, extra beröm vid visning. Vet inte vad som är rätt men tror det är viktigt att det blir ett officiellt erkännande av att den här biten också är viktig och inte bara skönhet och prestationer.

Svar: Diplom får de. Och det går göra hemma. Visst kunde man seda drömma om fina priser, men de pengarna finns inte. Viktigare att få det känt och så att köpare värdesätter och efterfrågar det.
Helena

Anna O

“Viktigare att få det känt och så att köpare värdesätter och efterfrågar det.”

Jag har en god vän som är väl känd i fjordhästsammanhang och som driver en blogg med många intresserade läsare. Jag kanske skulle förslå att hon skriver om brukbarhetstestet? 😉

Svar: Du får se om du kan muta henne 😉?
Helena