Är det säkert att mjölmule är dåligt?

Mjölmule brukar vi kalla det när mulen är ljus, som om hästen stoppat ner nosen i en säck mjöl. Den är inte vit, utan just mjöligt ljus, oftast med en mjuk övergång mot mer färgade partier. Hos hästar med mjölmule ser man ofta också ljus buk, i större eller mindre omfattning. Internationellt kallas anlaget pangaré. Och ofta är de också ljusa på insidan av låren, som denna ardenner:

Hos brun och fux är det lätt att se mjölmule, och du har säkert sett russ, nordsvenskar och ardennerhästar med mjölmule. Även exmoorponnyer och en hel del andra raser har det. Hos fjordhäst har de allra flesta mjölmule, men inte de musblacka, precis som svarta hästar inte heller har mjölmule (en musblack är ju en svart med blackanlag). Men det finns fjordhästar som saknar mjölmule, även bland de som inte är musblacka.
För inte så länge sedan gjordes en studie av mjölmule hos nordsvensk brukshäst och kallblodstravare. Dessa raser har ju ett gemensamt ursprung, och man var intresserad av att hitta gener som påverkade kallblodstravarnas prestationsförmåga som travhästar. Då kunde forskarna konstatera att de individer som hade den genvariant som de kopplade till lägre prestation också hade genen för mjölmule.

De kunde se att många ponnyer och kallblod hade genen för lägre prestation och mjölmule. Sammanlagt tittade de på 18 raser. Du kan läsa mer här: https://www.slu.se/forskning/kunskapsbank/publicerat/hastnotiser/koppling-mellan-prestation-och-palsfarg-hos-travare/
Det är intressant när sådana samband upptäcks. Jag tror nog att forskarna har rätt i att de har hittat en genregion som spelar roll för travprestation. Men jag blir mer tveksam när folk säger att mjölmule ger dålig prestation. Det är ju inte alls säkert att de egenskaper som mjölmule kopplas till är dåligt för all slags prestation. Kanske är det till och med positivt för en del av de saker som vi använder kallblod och ponnyer till? Det vore intressant att veta lite mer precis hur det här hänger ihop. Och sedan kan de dessutom se olika ut. Ibland är mjölmulen tydlig, men ibland är det mest att buk och delar av benen är ljusa. Två olika russ får illustrera det:


Och jag hoppas att de kommer att gå vidare och kika lite mer på detta hos gotlandsruss (det kanske de har fast jag har inte sett det). Där finns det ju också en massa duktiga travare, och en massa ponnyer med mjölmule. I samma stambok dessutom. Undrar om man kan se samma sak där.

Och undrar om de av mina uppfödningar (några av Muskas avkommor, men inte alla, men t.ex. Hellvi på bilden ovan), som saknat mjölmule uppvisar några speciella egenskaper på grund av detta. Det kanske jag aldrig får svar på. Men spännande att tänka på är det!
