Fyllt på skyddet

Så var även sista vaccinationen innan fölning fixad. Jag har under dräktigheten gett Finja och Aska tre sprutor var mot virusabort. Och alldeles i början av april var det dags att fylla på skyddet mot stelkramp och hästinfluensa.
 
Dessa vaccinationer är ingen brådska för stonas skull, de skulle klara sig ett bra tag till med det skydd de har sedan förut. Nej, denna spruta gav jag för att höja upp antikroppsnivåerna så mycket att det finns förutsättningar för ett bra skydd till fölen genom råmjölken.
 
Stelkrampsskyddet är förstås allra viktigast. Det borde alla ston få en vaccination mot när det är 1-2 månader kvar till fölning. Och när man ändå vaccinerar så kan man lika gärna ge en kombinerad spruta, så får fölet med sig ett skydd mot influensa under de första månaderna.
 
Den första tiden är de ju känsligast, så jag tycker det känns bra att göra vad jag kan. Om ett ungt föl får influensa kan de verkligen bli sjuka. Risken är ju inte så stor, men den senaste
 
tidens fall med importhästar har påmint många om att den inte alls är noll. Och att det i närliggande länder är betydligt fler utbrott än här.
 
Nu går ju även Ridsportförbundet ut och rekommenderar vaccination varje halvår. Och äntligen säger de att grundvaccinationen ska göras på det sätt som ger ett bra skydd, där den tredje sprutan ska ges inom ett halvår efter den andra (och inte efter upp till ett år). Det gör skillnad, och är just vad vaccintillverkarna har rekommenderat länge. Den viktigaste skillnaden är just under denna period, alltså när hästen väntar för länge på tredje sprutan. När den väl ges får de flesta ett bra svar.
 
Att vaccinera dräktiga ston har ju inte så mycket med Ridsportförbundet att göra. Men att lägga en bra grund för att hålla fölen friska - det vill ju alla. Nu ska vi bara hoppas att allt annat också går bra hela vägen. Det är spännande att följa de växande magarna! På bilden visar jag vad fjolårets magar visade sig innehålla - två riktiga charmtroll!
 
0 kommentarer