Hur många ägg?

 
Hur många ägg blir det i påsk? Och hur många ägg har hästarna i sin avföring? Vi fick svar på äggräkningen för parasitproverna redan dagen efter provtagningen i förra veckan. Vi väntar ännu på odlingssvaret, men har gott hopp om att det ska vara negativt för stora blodmasken, för det brukar det vara.
Det är bra att hålla koll. Och stora blodmasken kan jag gärna slippa få hit. Den kan orsaka en hel del problem, och är mycket tuffare än den lilla blodmasken.
 
Många oroar sig över höga värden för lilla blodmasken. Det är inte ovanligt med värden på över 1000 EPG, alltså mer än 100 blodmaskägg per gram träck. Tanken svindlar - hur många ägg är det i en enda häst då, med tanke på att de producerar ett antal kilo avföring varje dag...
 
Många hästar blir med tiden immuna mot lilla blodmasken. Då kan de ha 0 EPG trots att de går i infekterade hagar och tillsammans med hästar med höga värden. Sådana hästar finns det förstås ingen anledning att avmaska (om de inte har andra parasiter som kräver det). Därför undviker jag samlingsprov, åtminstone om jag inte känner till de olika hästarnas historik sedan förut vid provtagning. Både Desolett och Denver har varit noll flera gånger, och det var samma med Muska. Inte alla gamla hästar, men de flesta, utvecklar en sådan motståndskraft.
 
Om en häst med höga EPG går kvar i samma hage så ser jag inga skäl att avmaska den så länge som det är lilla blodmasken som är orsaken. För unga hästar upp till ett år kan jag se lite annorlunda på det och tänka att det kan vara klokt att avmaska även om de inte flyttas. Andra avmaskar jag helst bara strax innan de ska flytta ut till sommarbetet till exempel.
 
En bättre åtgärd än att avmaska i permanenta hagar är att mocka hagarna regelbundet. Många vittnar om att det fått ner hästarnas maskbörda väsentligt. Dessutom är det bra för miljö och ser trevligt ut.
 
Våra provsvar var nästan precis som jag väntade mig. Finja hade låga EPG (150), precis som de senaste åren och Aska hade lite mer (600). Hon är ju också yngre, och så brukar det bli. Jag hade kanske hoppats att Finja til slut skulle få 0, men inte än. Båda ettåringarna hade 0, vilket var väntat eftersom de var avmaskade i februari, och ett kvitto på att detta har fungerat. Ingen hade bandmask eller spolmask. Vi väntar som sagt på odling för stor blodmask, men hoppas den är negativ.
 
Det dröjer nog ännu en liten tid innan jag släpper ut på sommarbetet. Nu i värmen växer gräset bra, men det syns att förra säsongen var tuff och att det inte finns just något gammalt gräs kvar. Gräste kan få en chans att komma igång lite mer än vanligt. Eftersom jag byter bete och eftersom Finja och Aska ska föla så kommer jag avmaska dem innan de går till sommarbetet, trots ganska låga värden. Jag hoppas kunna ge deras föl en bra start så, och att det ska vara få ägg på betet där fölen går i sommar.
 
Ettåringarna kommer också avmaskas då, för då har det gått så lång tid att effekten av avmaskningen troligen klingat av (så har det varit med andra som provtagits lite längre efter avmaskning), och de kommer till samma bete som fölstona, så jag hoppas slippa få med parasiter från vinterhagen på så sätt. Denver och Desolett kommer däremot inte att avmaskas.
 
Jag hoppas att texten om inälvsparasiter inte fick dig att tappa aptiten, utan att du kan njuta av påskmat och påskägg nu. Glad påsk!
 
 
0 kommentarer