När är det dags?

Nu är vi många som går och väntar på årets föl. Och en del har redan fått sina. Om allt gått bra har de ljuvliga fölungar att njuta av, och förundras över hur fort de utvecklas. Vi som väntar kikar lite avsundsjukt.
 
För vår del är det inte dags än. Både Aska och Finja förväntas föla under andra halvan av maj, eller till och med i början av juni. Så ännu är det långt kvar, och jag har inte börjat vaka över dem. Inte mer än vanlig koll, förstås.
 
Hur vet man då när det är dags och vad är normalt? Man brukar ju säga att dräktighetstiden för ett sto är cirka elva månader, och det är 336 dygn. Det är ganska stor variation i tid som räknas som normalt. Man brukar säga att mellan 320 och 360 dagar är inom normal tid. Men det kan födas friska och levande föl både tidigare och senare. En lång dräktighetstid är generellt mindre risk än om fölet föds mycket för tidigt.
 
I snitt går ston lite kortare tid om de är dräktiga med ett stoföl. Den skillnaden är dock så liten att man inte kan säga att det blir en hingst bara för att stoet går över. Variation av andra orsaker är större än den som beror på fölets kön.
 
Ston som är betäckta sent på säsongen,  och som alltså ska föla sent, går också kortare tid dräktiga i snitt. Omvänt kan de gå lite längre om de ska föla tidigt på året. Jag vet att flera shetlandsuppfödare avråder från alltför tidigt betäckning av det skälet. De vill inte riskera att fölet blir onödigt stort genom att stoet får en lång dräktighetstid. Stora föl är inget problem i de flesta raser, men för shetland och ardenner kan det vara det.
 
Om stoet går över finns alltså en viss risk för stort foster, men oftast är det inget problem alls. Min Ljosefin gick ungefär tre veckor över elva månader med alla sina föl, men äve om de blev stora fjordingar med tiden så var de inte alls speciellt stora när de föddes. Muska, som brukade föla ganska nära elva månader, hade större föl i snitt.
 
Normal fölning lär ha beskrivits så sent som efter 399 dagars dräktighet. Om det gått mer än 365 dagar skulle jag rekommendera en koll av veterinär. Självklart ska stoet kollas direkt om hon inte mår bra eller har flytningar, även om inte så lång tid hunnit gå.
 
Om fölet föds före dag 320 brukar det räknas som prematurt. Sådana föl är svagare och känsligare än andra föl. Ibland finns det också en orsak till den för tidiga förlossningen, och ett skäl kan vara att fölet mådde dåligt redan i livmodern. För tidigt födda föl har svårare att resa sig, har lägre födelsevikt och drabbas lätt av olika komplikationer.
 
Precis som för alla föl är råmjölk jätteviktigt. Här kan det finnas skäl att vara extra aktiv som hästägare, eftersom ston som fölar tidigt ibland inte har tillräckligt eller bra råmjölk. Det kan behövas tillskott av annan råmjölk eller att veterinär ger plasma. Antikroppsstatus kan kollas med blodprov, och det kan vara motiverat på för tidigt födda föl.
 
Det kan också behövas annan behandling, som syrgas, och annan djursjukhusvård. Vad man kan och vill göra, och vad man har råd med (samt vilken försäkring man har) kan vara klokt att ha tänkt igenom innan. Det blir fort dyrt, och det är ju inte ens säkert att fölet överlever eller blir friskt. Om de klarat sig bra de första dygnen ökar chanserna betydligt.
 
Men jag tror det är mer vanligt att man väntar och väntar, och väntar... Som sagt speciellt så här ganska tidigt på våren. Hur vet man då när man måste vaka och kolla även nattetid? Jag kommer tillbaka till det i ett nytt inlägg.
 
Bilderna visar en högdräktig Finja dagarna innan fölning 2018 - stor och tung och lite trött, helt normalt.
 
1 kommentar
Sarah

Så fin den sista bilden är :)

Svar: Tack! Man ser hur tung hon är, trött och högdräktig. Men ganska nöjd med livet ändå.
Stuteri Kry