Inte ont?

 Vet du hur din häst visar att den har smärta? Har du tänkt på att den är ett bytesdjur som gör en hel del för att dölja att den har ont? Det gör att det inte alltid är så lätt att tolka signalerna och förstå hur den känner.

Jag har många gånger hört saker som: ”Den har problem med benen sedan en längre tid, men den har inte ont” eller ”Den haltar för den vill slippa jobba”. Oftast tror jag tyvärr att de som säger sådant har missat något viktigt.

Ja, det händer att hästar har rörelsestörningar som inte orsakar smärta. Fast det är inte så vanligt. Och det är nog mer vanligt att hästar som inte visar hälta faktiskt har ont. Om de är halta på båda frambenen till exempel blir det ganska svårt att se att den är halt. Ibland kan man se det på böjda spår, ibland inte ens då.

Jag har undersökt hästar som ägaren har önskat få blodprov på för de misstänker en infektion eftersom den blivit så flåsig och svettig. Ibland har det visat sig vid undersökningen (som de först tyckte var onödig – de hade ju beställt ett blodprov) att hästen var dubbelsidigt halt. Men trots smärtan ställde den upp och jobbade, och den fick verkligen anstränga sig för att klara det.

Gamla hästar får ibland svårt att resa sig, eller blir rädda för att lägga sig. Jag har mer än en gång fått avliva en häst som inte kan komma upp. Ofta har de rört sig allt mindre och allt sämre en längre tid, och ofta har de en historia av svårigheter att komma upp med behov av hjälp flera gånger.

Jag förstår att det är svårt att ta beslut om avlivning, och det är fruktansvärt att behöva ta farväl av en bästa vän. Men när livet inte längre är bra så är det faktiskt det sista vi kan hjälpa vår gamla vän med.

Det blir inte lättare av att det ofta är andra som tycker att den bör få en chans till, eller ser den som hjälte som ”gör allt”. Ibland är det inte så enkelt som att det är bra att rädda till livet. Man måste också fråga sig vilket liv det blir.

För ett bytesdjur som en häst är det inte bara det att de döljer sin sjukdom och smärta så gott de kan – för att inte rovdjuren ska välja ut just dem – utan det är också väldigt stressande att inte kunna röra sig, resa sig och följa flocken på ett bra sätt. Även om det inte finns stora rovdjur i hagen eller stallet så är hästen programmerad för att reagera som om de fanns och var ett hot.

Det är inte lätt att tolka smärtan hos den som försöker dölja den. Men det är vårt ansvar som hästägare. Och om du inte är säker: ta hjälp av en duktig veterinär som kan hjälpa till med en undersökning och göra en bedömning.

Och hästar haltar inte för att slippa jobba. Det finns hältor som värmer ur, och det händer att de ”glömmer” att de är halta om de kommer ut på något roligt eller spännande. Men de haltar inte för att krångla eller slippa. Nog för att hästar är kloka, men inte riktigt på det viset.

Fast ofta tror jag att de är duktigare på att läsa av och förstå oss än vad vi är på att förstå dem. Om du lyssnar noga på din häst och är uppmärksam på signalerna så har den mycket att berätta.

 

0 kommentarer