Jo, man dör av rabies

Rabies är en dödlig sjukdom. I Sverige också. Fast det är så länge sedan någon dog av rabies här att många verkar ha glömt det. Det finns ingen bot när symtomen väl bryter ut. Och jag tror att det är ett fruktansvärt sätt att dö.
 
Därför blir jag bekymrad när jag läser om filmatiseringen av en herrelös hunds öde, och hur han kom till Sverige efter att ha slagit följe med ett filmteam i Sydamerika. Jag förstår att det är en jättebra story, som väcker känslor och sympati. Men jag oroas över att fler vill följa exemplet och ta hem gatuhundar.
 
Det är sällan det bästa sättet att hjälpa hundar i andra länder. Och det är inte riskfritt. En hel del hundar kommer in med papper som inte stämmer - det har till exempel visats att många inte har något skydd mot rabies trots att de har med sig papper om vaccinationer. Och det finns andra obehagliga sjukdomar som de kan ta med hit. Om du vill läsa mer så finns det bra information här: https://www.sva.se/djurhalsa/hund/att-tanka-pa-vid-kop-av-hund/adoption-av-gatuhund-innebar-risker
I en intervju på SVT säger hundens husse: "Han kunde ha bitit mig och smittat mig med rabies". Det låter ungefär som att han tänker att det hade de väl fått fixa på sjukhuset i så fall.
 
Och ja, man kan få vaccination mot rabies när man blivit smittad. Men när sjukdomen har brutit ut är det för sent. Det dog en ung kvinna i Norge för ett tag sedan. Hon hade tagit hand om en gatuhund och lekt med den. Den hade slickat på hennes händer, där hon hade sår.
 
Så var gärna hundvän. Men hjälp gatuhundarna där de är, och stöd inte den industri som ser en affär i att vädja till våra hjärtan.
 
Jag har skrivit om detta även i https://stuterikry.blogg.se/2017/november/ni-verkar-vara-sana-djurvanner.html
10 kommentarer
Anna O

Det lär vara många och rätt obehagliga injektioner också, i det fall man har utsatts för smitta och söker vård direkt. Till skillnad från den vanliga förebyggande vaccinationen, som jag inte minns som värre än vilken annan vaccination som helst.

Om de som ville adoptera valde att själv åka till landet och lära känna hunden och vara med och se till att den blev vaccinerad så skulle den här verksamheten bli mycket mer transparent. Den som kom hit till Porto till exempel skulle se att kommunens hundstall huvudsakligen fylls av hundar som lämnats in av ägare som inte kan ha dem kvar (ibland med citationstecken kring ”kan”) respektive omhändertagits för vanvård, att det finns en veterinär på heltid, och att de alla vaccineras mot rabies (är obligatoriskt). Det är hundar som i princip inte vore problematiskt att adoptera till Sverige, förutsatt att man tagit prover och uteslutit t ex leshmanios som är vanligt bland hundar här.

Men det går ju inte att avgöra på avstånd!

Svar: Jag är också vaccinerad mot rabies, på grund av att jag jobbade med hund en period. Och då kändes som att det kunde komma en smuggelhund som jag inte visste bakgrunden på. Men det var svårt att få lov att bli vaccinerad. Minns inte varför. Men jag fick verkligen övertyga om att jag ansåg mig vara riskgrupp. Fast jag betalade själv...Det finns några sjukdomar till som är svårt att testa för. Så i första hand tror jag att man bör satsa på att ta hand om omplaceringshundar i egna landet. Finns ju rätt gott om både sådana som folk inte kan ha kvar och omhändertagna, både på Hundstallet och fler ställen.
Stuteri Kry

IA

Vi har inte haft rabies i det här landet sen-jag-vet-inte-när. Men det är för att vi har haft så strikta regler och lagar i hundra år. Sverige och länder som Island tor jag har haft väldigt strikta regler med att inte ta in och ut djur hursomhelst ur landet. Med karantän tvång och rigorösa kontroller. Finns ingen anledning att ändra på det tycker jag då.

Svar: En del är ändrat pga EU-regler, och det är svårt att undgå dem. Och tyvärr har det då visat sig att inte alla följer de regler som finns, utan bluffar. Förutom risken att få in rabies på det viset, så tänker jag att det fall som drabbade en ung kvinna i Norge lika gärna kunde varit en svensk.
Stuteri Kry

IA

Vad är det som har ändrats? En gång för jättemånga år sen mins jag en tjej som tog hem två eller tre stora hundar och fick betala 12.000 i karantän per hund och det var MÅNGA år sen Hon ruinerade sig f*n på den karantän. det fanns ju en anledning till att vi hade sån lagar och regler. På Island tror jag man inte fick ta in hundar alls överhuvudtaget.

Det är ju rena vansinnet egentligen att det ska sitta några i EU och bestämma sånt när det gäller epidemi risker, våran djurhållning, liv och död och you name it.

Svar: Se gärna Annas kommentar. Vid EU-inträdet ändrades införselreglerna betydligt. Karantän finns kvar, men inte inom EU. Island tar inte in djur alls i de flesta fall. Men det kanske är väl extremt. Jag skulle tycka de räckte bra med bättre kontroll vid gränsen och större möjligheter att kräva provtagning.
Stuteri Kry

IA

Leshmanios florerade ju förresten bland flyktinglägren från Syrien till Turkiet och gränserna där. Det drabbar ju människor också. Nä jag håller med Anna mycket skulle skötas i det landet de är innan de tas in någon annan stans, skulle ju minska risker med smittspridning betydligt! Där har man väl ett jäkla ansvar. Här ska det tas in hundar i massor som hamnar i hundstallar när det är "flykting kris"? Heltokigt ju.

Svar: Ett annat exempel på sjukdom som vi fick in pga slarv vid införsel är dvärgbandmask. Också den riktigt obehaglig hos människa.
Stuteri Kry

IA

Jättebra att du tar upp det här förresten. Har du någon facebook sida, grupp eller så så ta upp det där också för diskussion. Klart man smälter när man ser alla dessa hundar som behöver hjälp, men tar man med sig smitta in och t.o.m en dödlig sån för både människor och djur så har man ju verkligen orsakat mer plåga och problem för samtliga än man tänkte avhjälpa.

Svar: Jag har en sida på Facebook: Stuteri Kry. Där delar jag alla blogginlägg, och en del av dem delas vidare flitigt.
Stuteri Kry

Anna O

Det är märkligt att en veterinär ska behöva tjata sig till att bli vaccinerad! Även om rabies är så näst intill utrotat i Västeuropa. Jag skulle ju vistas på landsbygden i Sydostasien, så då var det inget snack om saken. Vad jag fick se där var dock en helt annan sjukdom man mycket sällan stöter på i Sverige: mul- och klövsjuka. Fast det kom sedan ett stort utbrott i Storbritannien några år senare, och så var det inte så exotiskt längre... En kris som alldeles säkert blev en sådan, snarare än ett enskilt utbrott, för att man har ett system med boskapsmarknader i Storbritannien. Så visst, ju mindre man behöver flytta djur desto bättre.


Svar: Som sagt : handel med djur över gränser, eller inom gränser med dålig kontroll har sina risker... Men för mul- och klövsjuka får man införa restriktioner när det sker ;-)
Stuteri Kry

Anna O

Jag tror inte att jag som utomstående kan svara på enskilda inlägg, men jag vill bara säga att när EU begränsar vilka krav Sverige kan ställa så är det för att EU bygger på fri handel inom unionen, och därmed kan inte enskilda medlemsländer ha egna regler som ses som handelshinder. Det kan man tycka är rätt eller fel, men det är en grundpelare i EU och var också i EG, så vill man vara med så är det en grundregel man får acceptera. Och det som bestäms i EU bestäms i slutändan av politiker i de olika medlemsländerna. Det behöver jag inte skriva dig på näsan, Helena, men i dessa dagar av brexit etc har jag svårt att hålla tyst när EU görs till syndabock.

I princip, alltså. I praktiken är det förstås ett jätteproblem att man likställer länder med lågt smittryck och väl fungerande statsapparat med länder med stort smittryck och korruption. Ju mer jag ser av konsekvenserna av EUs utvidgning desto mer övertygad blir jag om att den inte skulle ha genomförts så snabbt.


Svar: Jag vet inte om mitt svar försvann.. Tror inte du kan svara på inlägg, utan det får bli ett i raden. Frihandel är nog bra på många sätt, men jag tycker att det är för svårt att ställa smittskyddskrav. Just nu oroas jag kanske mest av paratuberkulos. Rabies är inte det stora hotet, även om det förstås är en mycket allvarlig sjukdom. Men jag tycker att det är orimliga krav som ställs för att man ska kunna ställa krav på provtagning innan införsel. Alldeles för många smittor sprids för lätt. Levande djur kanske inte ska vara en så prioriterad handelsvara...
Stuteri Kry

IA

Ja då är det ju inte anpassat alls. Tar man inte hänsyn till "praktiken före politiken" kan man ju sätta hela matproduktionen och hela folkhälsan i gungning.

Svar: Tja, den här diskussionen var aktuell för 25 år sedan... Nu tror jag det viktigaste är att få fler förstå att man själv ska ställa krav och tänka sig för innan man tar in djur.
Stuteri Kry

IA

Nää det här låter inget bra. Vore ju bra om fler engagerar sig. Vad jag har läst så förekommer inte ens hälsoundersökningar på flyktingar som kommit in, så har det hittas fall av Tuberkulos också. För att inte snacka om Ebola som florerar i vissa länder.

"Svårt att ställa smittskyddskrav. Just nu oroas jag kanske mest av paratuberkulos."

Som sagt det är ju jättebra om det tas upp i grupper och debatt. Vi som har haft så fin djurhållning, smittskyddskrav och antibiotika fritt. Går ju liksom åt lite fel håll va.

Svar: Jag tror du övertolkar. Faktiskt tro jag ändå fler lärt sig mer. Och det finns goda krafter, speciellt inom kunniga om olika djurslag och många veterinärer.
Stuteri Kry

IA

En jädrans bra rubrik hörredu..

Svar: Tack!
Stuteri Kry