Har vita kor svarta öron?

 
Kan det verkligen stämma att vita kor har svarta öron? Ja, det låter ju som en skröna. Men det är sant. I alla fall nästan...
 
 
För det finns förstås helvita kor också. Som charolaiskor - stora vita köttraskor. Helvita, eller gräddvita i varje fall. De har inte svarta öron.
 
Men vanliga svartvita mjölkraskor (holsteinkor) är nästan alltid svarta på öronen. Åtminstone delvis, och för det mesta helt svarta på öronen. Även fast de ibland är väldigt mycket vita, och ibland förstås nästan helt svarta. Fast vita ben brukar de ha (om de inte har smutsat ner sig som på bilden ovan).
 Men riktigt säker kan man inte vara. Det finns underliga varianter... Tur jag slapp id-kontrollera denna 😉
 
Jag tänker att det är ungefär som med skäckar. Alltså att dessa skäckiga kor är som skäckiga hästar. Även för skäckarna finns det ju speciella delar av kroppen som de oftast har kvar färgen. För de vanliga dorsalskäckarna (tobiano som hos shetlandsponny till exempel) så behåller de pigment på huvud, bringa och flank även när resten är vitt.
 
Precis som för korna är det nästan sant. Det finns varianter med helvit kropp och bara färg på huvudet. Men som tumregel fungerar det. De skäckiga hästarna har förresten också vita ben, nästan alltid. Och charolaiskorna - ja, de är ju inte skäckiga alls, bara vita. Så det var inte konstigt att det inte stämde där om öronen ;-)
 
0 kommentarer