Visa häst vid hand

Ella tog fram anvisningar och bedömningsunderlag för att tävla i att visa häst vid hand, när hon var aktiv i SHs ungdomsråd. Det finns nu en fin broschyr, och det tävlas i att visa häst på många sommarpremieringar och utställningar. Förutom att det är en tävlingsform, som inte alls är så enkel som det kan se ut, så är det också en konst som är bra att kunna för att framhäva det bästa hos hästen.
 
Förra sommaren gjorde vi en film, där Ella visar Desolett och jag berättar vad hon gör. Den finns på Facebook under Stuteri Kry. Om du föredrar stillbilder så kommer det en serie här, med lite kommentarer om vad man ska tänka på. Bildserien visar en verklig uppvisning, på sommarpremieringen i Smålandsstenar.
1. Var redo i god tid. Vänta utanför ringen så att du kan komma in direkt när det blir er tur. Tänk på att det kan bli strykningar så att det blir tidigare än du trodde.
2. Oftast (och särskilt om det är flera i klassen) börjar man på ring. Alla går i nummerordning i höger varv, med säkra avstånd.
3. Se till att din häst visar sin bästa skritt redan på ringen. Långa, energiska steg. Om hästen före är långsam kan du skapa dig plats genom att ta ut vägen lite extra i hörnen. Om din häst är långsam kan du gena lite för att inte hindra andra.
4. När det blir din tur skrittar du rakt in med raska steg.
5. Ställ upp hästen med den öppna sidan mot domaren (närmaste frambenet längst fram, närmaste bakbenet längst bak) med belastning på alla ben. Hästen ska stå stilla och vara alert. Tänk på att planera halten i tid - det är lättare att rätta framåt än bakåt. Och gå inte för nära domaren - de vill se hästen lite från håll, men rakt från sidan. Om domaren går över på andra sidan ställer du om hästen. Stå själv framför hästen och med en tygel i varje hand, eller anvädn spöet bakom ryggen för att få hästen lite mer alert, om det behövs.
6. När domaren ber dig skritta tar duu tygeländen i vänster hand och skrittar iväg rakt bortåt med raska steg.
7. Vänd och fortsätt skritta. Ha blicken rakt från och långt bort, så blir det rakt och bjuder in hästen att skritta bra. Gå rakt mot domaren om den kliver ut mitt i vägen - de vill se benen framifrån och de flyttar sig!
8. Tänk på att gå ungefär vid bogen, så att du inte bogserar hästen. Du behöver inte tänka på att gå i takt. Koncentrera blicken framåt och var i rätt position - det räcker!
9. Varje gång du vänder så vänder du åt höger, som en bakdelsvändning ungefär. Hästen ska komma tillbaka till samma spår (eller på andra sidan snöret om det finns). Sakta in och vänd, och kom sedan igång igen.
10. När det är dags att trava: ta upp tygeländen i höger hand, titta rakt fram och mana på hästen till trav.
11. Rätt position bredvid hästen även i trav, och blicken framåt, så att det blir rakt! Försök hitta bästa traven hästen har.
12. Skor som går att springa bra med passar bättre än ridstövlar när man visar häst. Men hjälm är klokt att ha!
13. Ofta får man trava tillbaka också. Eller skritta en gång och så trava igen. Lyssna på vad domaren säger!
14. Ta vara på den tid du får och gör det bästa av den. Fortsätt visa din häst på bästa sätt hela tiden i ringen!
15. Ställ upp igen efter att ni skrittat och travat. På samma sätt som förut. Om hästen har en manfri sida bör den gärna vara mot domaren. Om banan är ojämn bör du försöka få frambenen högre än bakbenen - det är få hästar som blir fina med frambenen nere i en grop.
16. Lyssna på kritiken. Var stolt över din häst och tänk att den är lika fin som innan du kom. Om de inte gick så bra som du hoppades så kommer det ändå alltid finnas de som tycker ni var fina så länge ni uppför er trevligt (och att unga hästar blir lite snurriga förstår de flesta).
17. Kanske blev det pris - grattis! Tacka och trava sedan ut med din fina häst!
0 kommentarer