Naturlig avvänjning

Finja är för det mesta en positiv häst som kommer med spetsade öron. Hon ser till att vara först till maten, och hon gillar inte nykomlingar (fyrbenta), men ställer sällan till bråk annars. Och vad gäller maten är det mer "störst kör först" än sura miner.
 
Men förra helgen var hon verkligen grinig. Hon jagade stackars Iska så hon fick hoppa över vattenbaljan när hon skulle dricka. Hon surade mot Aska när jag kom och skulle rida. Och Aska hade ett färskt bitmärke på bogen. Knappast någon annan än Finja som skulle våga bita Aska
Jag undrade vad som stod på. Så tung och högdräktig är hon ju inte än. Då brukar hon förresten mest bli trött och suckig. Inte grinig.
 
Men sedan såg jag att Ina hängde mer intensivt än vanligt med de andra ettåringarna. Kom och mötte med en gnäggning när någon av de andra varit inne i stallet en sväng.
Då förstod jag: det hade blivit dags för avvänjning. Jag brukar låta dräktiga ston sköta detta själv. Hittills har det alltid funkat väldigt bra. Naturligt helt enkelt. Ofta dröjer det lite längre än jag trott, men jag börjar vänja mig. De kan hinna se rätt stora ut...
 
Ina är nu drygt tio månader, och det är ungefär två månader kvar till beräknad fölning. Det är ungefär då det brukar hända.
 
Ettåringen hålls kort en tid. För att det ska vara tydligt vad som gäller, tror jag. Sedan brukar de umgås bättre igen, men dia är det slut med. Redan nu, en vecka senare, är hon som vanligt igen. Nu ska resurserna sparas till nästa föl. Fjolårsungen är stor och välutvecklad och klarar sig bra utan mjölken. Men det finns ännu massor att lära av de vuxna hästarna. En flock med blandade åldrar är utvecklande och bra.
 Och jag tror att naturen är klok. Det är onödigt tidigt att avvänja vid sex månaders ålder, som många gör. Fölet behöver ännu vara med mamma, få lära sig saker och ha trygghet. Näringen går att lösa på andra sätt, men det är ett smart sätt att få välutvecklade föl. Självklart måste man hänga med i tid, så att stoet får tillräckligt och inte tappar hull. Och så slipper man nedsprungna staket vid avskiljning när de får sköta det själv. Så även om stoet inte är dräktigt igen, och därmed inte löser det själv lika säkert, så kan man gott vänta till åtminstone åtta månader och kanske tio med innan man vänjer av. Jag tror det är bra. 
 
3 kommentarer
Desirée Jonsson

Så är det här också. Vi brukar vänja av stoföl efter nio månader, hingstfölen brukar generellt inte vara lika mammiga så vi kan ta dem någon månad tidigare om vi vill, men på grund av oväntade, stora snömängder har avvänjningen blivit försenad vad gäller Deana, tio månader. Mamma ska ha ett nytt föl i maj, och nu är det tydligt att Deana inte är välkommen att dia mer.

Svar: Fast nu tror jag inte jag förstår. Det låter som att du skiljer dem åt, fast lite senare än vad andra gör? Det är inte det jag menar, utan här går de kvar tillsammans hela tiden. Och en dag säger mamman att nu är det slutdiat. Lite olika tid för olika ston, men det är inte fölet som avgör.
Stuteri Kry

Desireé

Precis så här mina ston börjat oxå.

Svar: OK. Visst är det smidigt. Och man får fina föl.
Stuteri Kry

Desirée Jonsson

Jo jag förstod hur du menade.

Eftersom våra föl oftast går med både mamma och pappa har vi som rutin att vänja av dem.Ofta kan vädret påverka tidpunkten, som nu har vi extremt mycket snö till exempel så därför har det dröjt lite längre än vanligt.

Jag har varit med om ston som inte sjasar bort sina föl trots att de väntar nytt, vi har helt enkelt som rutin att vänja av alla föl.

Deana som jag skrev om ska slussas in i stoflocken, där hon ska gå med 2-3åriga ston samt ett par äldre ston. Vi har också ett hingstföl som snart är ett år, han är på väg att flytta in i ”grabbflocken”.

Jag vet att många vänjer av föl redan när de är halvåret gamla. Det funkar inte med våra stoföl, de vill gå med mamman längre. Hingstfölen har vi vant av mellan 6-10 månaders ålder.


Svar: Har man hingsten kvar i flocken kan det vara klokt flytta undan stofölen i tid, eftersom en del brunstar väldigt tidigt. Kan ske innan de är ett år.
Stuteri Kry