Kan du tempa?

 
En av de första frågorna man får när man ringer till veterinären är om djurens kroppstemperatur. Både för hög och för låg temperatur kan vara viktig information, och förstås även att kroppstemperaturen är normal. Om man säkert ska veta att den är normal så är det bra att veta vad djuret har i vanliga fall, och att det är taget hemma och i vila. Om man inte vet vad djuret brukar ha så får man gå på normalvärden för djurslaget.
 
Att ta tempen då och då är alltså bra. Främst för att veta vad tempen är, men också för att träna sig själv och djuret på att genomföra själva temp-tagningen. Jag har märkt att väldigt många djurägare (både med stora och små djur) saknar en vanlig termometer för att mäta temperaturen via ändtarmen. Så det är steg 1: skaffa en bra termometer, som är snabb (det underlättar, och det är stora skillnader).
 
Och ta som rutin att checka tempen ibland. För unga hästar är det en bra träning och uppfostran i vad hästar ska klara (för att inte tala om katter - de kan vara lite kluriga, men går oftast bäst med så lite tvång som möjligt). Tänk på att stå säkert vid sidan av bakbenen på hästen, nära intill, och ha någon som håller i om du tror att det kan bli oroligt. Situationen både för dig och veterinären, och förstås för djuret, blir så mycket bättre om ni har tränat på detta. Och det är en bra upplysning att ge för att kunna göra en preliminär bedömning på telefon.
 
För hästar har jag också ofta tänkt att ett enkelt steoskop skulle sitta fint i många stallapotek. Inte för att bedöma hjärtljud, men för att på ett enkelt sätt kunna kolla pulsen, till exempel vid kolik. Det är inte så enkelt att räkna puls om man inte är van. Om man inte vill köpa ett stetoskop (men de enkla modellerna är inte dyra alls - handlar om hundralappar), så är det klokt att träna sig på detta också "i fredstid".
 
Det här var inte tänkt som en text om stallapoteket, men när vi ändå är inne på bra att ha-prylar så passar jag på att påminna om en bra ficklampa också. Koksaltlösning, kompresser och lite diverse bandagematerial kommer du säkert på själv (och jodopax kan du strunta i - det är aldrig bråttom att få fram).
 
0 kommentarer