Svesong 6: Långkokt bog med chili

Till höstens höjdpunkter hör långkok med mustiga smaker. Här är en gryta som bli lagom klar till kvällsmat efter en aktiv dag ute, om du startar den efter frukost, och kan titta till den någon gång ibland.
 
Ta cirka ett kg svensk benfri nötbog eller annat framdelskött och lägg i en kastrull. Jag hade en lokal ekologisk herefordko i min, och den hade legat i frysen några månader, men annars är det ju läge att köpa en köttlåda och hitta en lämplig bit där.
 
 
Häll på 3-4 dl rött vin (eller rött matlagningsvin) och en burk krossade tomater. Tillsätt 2-2,5 tesked salt, lite svartpeppar, en hackad vitlök, en grovhackad gul lök, 2 skivade morötter, 1 hackad chilifrukt (jag hade en egenodlad kvar som passade fint), ett par lagerblad och 1-3 matskedar chilipulver. Koka upp och låt sedan koka under lock på svag värme i 7-9 timmar.
 
Dra isär köttet till små delar, tillsätt två paket svenskodlade kokta bönor - jag tog en paket vita bönor och en paket kidneybönor, båda odlade på Öland, och lite hackad persilja. Låt det koka några minuter och smaka av. Servera sedan med kokt svenskt matvete och en blandad grönsallad (eller varför inte en god vitkålssallad). Mums! Njut med gott samvete och tänk på att ditt val av mat bidrar till vårt fina svenska landskap och den biologiska mångfalden i markerna!
 
 
0 kommentarer