Att välja namn

Nu är det dags att skicka in ansökan om registrering av årets föl, om du inte redan gjort det. För fjordhäst är det senast den 1 november som det ska vara inne för att få lägsta pris, och för en del raser ännu tidigare. Det är vid registreringen fölets namn också blir officiellt i databasen. 

Att välja namn till fölet är både roligt och svårt. I Sverige är det ganska fritt för fjordhästar (och lite mer styrt för vissa andra), men det kan ju vara intressant att spana lite på vilka regler som gäller i fjordhästens hemland, Norge. Där har de följande bestämmelser:

* Namnet får bestå av högst två ord. Endast om man använder en proposition som från eller av får det bestå av tre ord. Samtidigt betonar de att den typen av namn mest används till islandshästar och därför inte riktigt passar till fjordhäst. Om man använder stuterinamn får hästens namn endast bestå av ett ord.

* Man får inte återanvända ett namn som ett A- eller Elitpremierat sto haft förrän tidigast 50 år efter att hon föddes. Namn på godkända hingstar skyddas också i 50 år, medan övriga namn inte får återanvändas förrän efter 20 år.

* Stuterinamn får inte bestå endast av initialer eller stora bokstäver. Varje del av namnet bör ha en mening, och alltså inte vara en förkortning eller bokstäver. Stuterinamn registreras i Norge på liknande sätt som i Sverige.

* Egennamn från andra språk än norska godkänns bara om namnet är allmänt känt i Norge och kan uttalas på norska. Nationalrasen fjordhäst ska ha namn som klingar bra på landets språk och man bör undvika namn som inte uttalas på norska.

* Man får inte använda stora bokstaver inne i orden (namnen). Hästens hela namn får vara max 23 tecken, inklusive mellanslag.

* Häst kan inte ges namn som bärs av kända privatpersoner, om inte denne gett skriftligt tillstånd. Hästar kan inte heller ges namn som innehåller siffror eller andra specialtecken.

* Namn som är opassande eller stötande godkänns inte. Om det föreligger tveksamheter är det styrelsen i Norges fjordhestlag som beslutar om namnet kan godkännas.

Om du vill läsa om reglerna för stuterinamn eller ansöka om stuterinamn så hittar du mer information på Svenska fjordhästföreningens hemsida.

 
1 kommentar
Anna O

Bra regler tycker jag. Eller, så där tänker jag också om namn på hästar och andra djur. Är liksom motsatsen till en massa hundnamn, där det liksom är accepterat att uppfödaren ger hunden ett namn som är jättelångt och omöjligt att använda i vardagen och att den nya ägaren ger den ett vardagsnamn.

Talar man svenska så blir det som det blir när namnet inte kan uttalas på svenska. När jag var barn fanns det i min omgivning en ponny som hette Krissmes och ett fullblod som hette Fassnet Lajt. Det vill säga, på papperet hette de ju Christmas och Fastnet Light, men jag som träffade dem och hörde dem omtalas men inte läste kände dem på uttalet.

Det var lustigt med hingsten Brunte som du skrev om för ett tag sedan. En gång i tiden var ju Brunte liksom ärkenamnet på en häst och det sista man skulle välja om man hade någon tanke på originalitet. Nu tycker jag det låter riktigt bra!

Svar: Mm, det där med uttal är spännande. Fast i land hjälper det inte med svenska. Som när Kry nog inte kan vara just Kry, utan blir engelska cry, och även själva namnet får en engelsk touch. På en fjordhäst....
Stuteri Kry