Vanliga namn?

 Vanliga och ovanliga namn hos hästar - hur är det med det? När ardennern Brunte nyligen utsågs till Årets kallblod sa flera att detta gamla klassiska hästnamn ju knappt finns längre. Det har kommit andra namn som är på modet, lite olika mellan raser. Ja, hur är det med det?
 
Jag kunde inte låta bli att kika i Blå basen. Jag gick in och sökte på Brunte först. Där finns 70 hästar som heter Brunte. Vanligast är det hos ardenner och korsningsponnyer. Det finns några shetlandsponnyer och några russ, varav en godkänd hingst, och några andra. Och ett sto som heter Brunte. Om man utökar till namn som innehåller Brunte blir det några till, 88 st.
 
Och det är klart; jämfört med dagens modenamn räcker det inte långt. Ronja har ju varit populärt både på hästar och andra djur sedan Astrid Lindgren skrev om Ronja Rövardotter. 546 hästar i Blå basen heter Ronja, och tar man med de som innehåller Ronja så blir summan 781. Då finns det förstås både de som har ett stuterinamn i kombination med Ronja, och stuterinamnet Ronjas ihop med ett annat namn samt lite andra varianter.
 
Freja är också ett klassiskt namn. 650 finns registrerade, och de som innehåller Freja blir 772. Ardenner, nordsvensk, fjordhäst och shetlandsponnyer heter ofta Freja.
 
Shetlandsponnyer har alltså både korta, vanliga namn, som Ronja och Freja, och långa meningar på engelska, som ju också är rätt populärt. "Ju mindre häst ju längre namn" har väl yttrats mer än en gång. "Owner of a Lovely Heart", "Design to Make a Difference" är två exempel och är båda efter hingsten "Let's Try Again".
 
Jag tänker att man kanske inte precis kan gå ut och ropa i hagen på "Owner of A Lovely Heart", och föredrar korta, användbara namn. Samtidigt får de gärna vara lite ovanliga, utan att vara konstiga. Ett enkelt sätt att lösa det är förstås att ha stuterinamn. Då finns det bara en, även om namnet inte är så udda i sig.
 
Fast på en shetlandsponny är det helt OK med ett engelskt namn, tycker jag. Men inte på nordiska raser, som gotlandsruss. Yngve Frej finns det bara en av, och det är ett bra namn på ett russ, tycker jag. Från samma ställe kommer Silverboy, som kanske inte är lika klockrent, men som jag förstått var ett barns val av namn. Det kan vara många som ska bli nöjda...
 
Jag tycker också bäst om när hästar har hästnamn, dvs inte människonamn. Det finns flera skäl till det, men bland annat tänker jag på att vi en period faktiskt hade två olika "Wille" (48 hästar är registrerade som bara Wille, så det var rätt osannolikt), och vi också hade en granne som kallades Wille.... Vi skrek inte Wille högt över nejden då.
 
Jag har ju valt att ha olika teman under olika perioder. Först var det läkemedel, och sedan har det under många år varit ortsnamn. Många av dem är faktiskt unika även utan stuterinamnet, som Dalacin, Desolett och Humira. Alvedon finns det bara fyra som har med i sitt namn. Brimi och Brusali är ensamma i sitt slag, liksom Hangvar, och ändå inte krångliga, så då är jag nöjd.
0 kommentarer