Lättlurad?

Lättlurad, eller lätt att bli lurad? Ja, det är minsann inte så lätt att veta vad man ska tro när man blir utsatt för mördande reklam. Att tänka kritiskt kräver kunskap, och det är lätt att gå vilse om det gödslas med fina ord, och påståenden blandas med sanningar.

Jag såg en fråga i ett Facebookinlägg där en vän undrade var det gick att köpa råmjölkspasta till ett föl. Jag blev genast fundersam, då jag tittat lite närmare på liknande reklam med sådana tuber till kalvar. Vid en närmare koll har dessa visat sig ha väldigt liten mängd av de så viktiga immunoglobulinerna, och effekten får man nog säga vara minst sagt tveksam. I några fall har dessa immunoglobuliner (antikroppar) visat sig komma från hönsägg och inte ens från kor. Frågan är om de gör någon nytta alls….

Så jag började söka på nätet, och hittade snart många fina ord om hur viktigt det är med råmjölk till föl. Och DET stämmer ju. Så jag läste vidare:

”XX en råmjölkspasta framtagen för föl att ge om man vet eller misstänker stoets råmjölk inte håller bästa kvalitet eller tillräcklig mängd. Kan också ges som en "boost" till alla nyfödda föl. Förutom antikroppar ger XX en dos energi och innehåller prebiotika för att ge fölet bästa möjliga start. För prematura eller dysmatura föl rekommenderas veterinärvård. XX är ett kosttillskott och inget läkemedel. XX används till föl som komplement när stoets råmjölk är av svag eller av dålig kvalitet, eller, om man vill boosta fölet. XX ger nyfödda, men även äldre och avvanda föl viktiga näringsämne, vitaminer samt antikroppar.

Innehåll: • Koncentrerad råmjölk vilken är rik på antikroppar som stimulerar immunförsvaret och därigenom kan hjälpa fölet att lättare klara de första kritiska dygnen • Prebiotika samt andra näringsämne vilka kan hjälpa fölet att lättare klara postnatala påfrestningar eller händelser XX innehåller naturlig råmjölk som är livsviktig för alla föl. Råmjölk är rik på antikroppar samt livsviktiga proteiner som produceras av moderns immunförsvar. Råmjölk har en positiv och viktig påverkan för fölet lång tid efter fölningen. XX innehåller även Prebiotika. Man har länge studerat råmjölkens positiva effekt på fölens tarmfunktion men även uppmärksammat Prebiotika som en viktig faktor i fölets mag- och tarmfunktion.”

En tub, som kostar nästan 500 kr, innehåller 60 gram. Av detta är 12,4 % råmjölk, och ingenstans står det från vilket djurslag denna råmjölk kommer. Jag ställer mig minst sagt tveksam till att den skulle komma från häst…. Mera troligt från ko. Och råmjölk innehåller dessutom många fler proteiner än bara antikroppar, så mängden blir nog inte stor...

Och vad är det för antikroppar som ett föl behöver? Ja, det är förstås antikroppar mot smittämnen som är aktuella för häst och för den miljö där fölet finns. Antikroppar från kor, antagligen i ett annat land, är av rätt begränsat värde. Kanske, jag säger kanske, för jag ser inga studier, bara käcka referenser till stuterier som sägs använda pastan, ger de ett högre värde om man mäter fölets antikroppshalt efter giva. Men vad har det i så fall för värde? Och med tanke på den lilla mängden så undrar jag om det ens gör någon större skillnad för detta.

I värsta fall innebär det istället negativa effekter som sträcker sig längre än till kostnaden för att köpa in pastan. Det är två saker jag ser som risker:

Den första är att man faktiskt kan minska upptaget av den riktiga viktiga råmjölken om man ger annat till fölet innan det får råmjölk. Antikroppar från råmjölken är livsviktiga och kan bara tas upp under de allra första timmarna i livet – ju tidigare ju bättre. Men åtminstone hos kalv vet man att om kalven dricker något annat, t.ex. smutsigt vatten, så minskar upptaget jämfört med en kalv som är lika gammal och inte fått i sig något alls.

Den andra, och antagligen värsta risken, är att produkter som denna kan skapa en falsk trygghet. Man kan tänka att man har löst problemet med för lite råmjölk genom att köpa och ge en pasta som åtföljs av mördande reklam. Kanske tänker man att det räcker, och tar inte kontakt med veterinär i tid.

Så jag skulle föreslå att du kan strunta i produkter som säljs med mördande reklam. Om det verkar för bra för att vara sant, så är det nog så, alltså inte sant. Men eftersom det inte fanns några studier eller mer exakta uppgifter, så VET jag förstås inte det. Att föl som fått det mår bra kan ju vara både tack vare och trots, så det ger jag inte så mycket för.

Vill du försäkra dig om att ditt föl får tillräckligt med antikroppar så rekommenderar jag att du investerar i en refraktometer för att kunna kolla antikroppshalten i mjölk (en droppe räcker för att mäta), och vill du sats på en dyrare variant så finns även Brixmätare.

Och om det finns anledning att vara orolig för om fölet fått i sig vad det behöver för att ha ett skydd mot infektioner bör du kontakta veterinär snarast. Veterinären kan ta blodprov och kolla status, och kan också ge plasma för att kompensera brister, om det behövs.

Det var förresten det som jag skrev som kommentar på det där inlägget. Lite orolig var jag allt, det är ju inte alltid det blir uppskattat att skriva att någon ska välja en annan väg. Men den här gången blev det väl mottaget, till och med uppskattat, så det kändes bra. Jag ville ju bara hjälpa personen att inte bli lurad, och här var en som var klok nog att se det.

Fölen på bilderna är Ina Kry och Iska Kry, födda 2018, med sina mammor Finja Kry och Muska.

 
2 kommentarer
Kikki Sandström

En hel vetenskap det där med råmjölk!

Svar: Ja, det är det om man ska vara noga. Men rikligt med mammas råmjölk så snart det går är en väldigt bra början.
Stuteri Kry

Anna O

Men behöver man ens bekymra sig så väldigt mycket om det här? Om fölet kan dia och stoet har mjölk, finns det någon anledning att oroa sig för att fölet inte skulle få i sig råmjölk eller att råmjölken inte har nog med antikroppar?

Svar: Ja, det kan nog finnas skäl att oroa sig, och det är vad jag förstår en av de viktigaste enskilda orsakerna till tidiga infektioner (fölsjuka). Stoet kan ha dålig kvalitet av flera orsaker, t.ex. att hon läckt mjölk, eller förstås att fölet diar sent (dum mamma eller segt föl). Men oavsett det så är ju en produkt som denna inte lösningen. Så det är inte ovanligt att man checkar fölets värden, och sätter in behandling. Men förstås: oftast går det bra ändå.
Stuteri Kry