Oj!

Det verkade inte så farligt att lyset inte funkade i stallet. Vi tänkte att en säkring hade gått. Men alla automatsäkringarna såg ut att vara på plats, och jordfelsbrytaren hade inte löst ut. Så det var väl något annat då. Vi hade lyse i sadelkammaren och vattenpumpen funkade, men i stallet var det mörkt.
 
Vi ringde en elektriker och fick hjälp inom några dagar, så det var bra service i semestertider. Vi har en kyl och frys i ett rum i logen, men till dem kunde vi fixa ström via förlängningssladd, så vi var lugna.
 
Felsökningen ledde fram till en kontakt. Lyset i större delen av stallet var kopplat över en kontakt, för att man skulle kunna koppla över till reservelverket när det var strömavbrott. Praktiskt att få lyse så enkelt.
 
Men nu visade det sig att det hade brunnit i denna kontakt. Plasten under höljet var delvis nersmält och brun. En liten brand hade det varit. Kontakten är borta på bilden här, men satt ovanför elskåpet förut.
 
Turligt nog hade det bara blivit just en liten brand. Jag påmindes om bilderna från kursen i Säker hästgård när jag såg dem, och om andra som inte hade haft samma tur. Hu!
 
Vi hade pratat om att vi skulle beställa en översyn av all el i stallet, när semestern var slut, för det var ju inget akutfall. Vi hade redan fixat ett åskskydd för inkommande el i våras, och nu skulle detta bli nästa steg. Det höll på att bli för sent...
 
Men vi hade tur denna gång. Elektrikern fixade allt, och snart lyste lamporna i stallet igen. Vi har fått löfte om att de hör av sig igen efter semesterperioden. Då ska de kolla igenom alla elinstallationer. Och så passar vi på att få fler lampor till ridbanan. Just nu har vi bara två, längs ena långsidan. Men det behövs fler mörka kvällar.
 
Det ska bli skönt att få alltihop fixat. Vi fick kollat jordfelsbrytaren vid det här besöket, och den var som den skulle, och det var tydligen inget konstigt att den inte löst ut i detta fall. Du vet väl att du ska testa dem ett par gånger om året? Lätt att glömma. Men viktigt att allt är som det ska. Man ska inte lita på att turen räcker varje gång. Det är klokt att hjälpa turen på traven.
 
 
 
 
0 kommentarer