Ett rötägg?

 

Hur kan du påstå att det inte är några problem på gården? Du kan väl inte säga annat än att det är allvarligt när du ser så smutsiga djur som vadar i dynga? Sådana människor borde inte ha djur! Riktiga rötägg! Myndigheterna har inte skött sina åtaganden!

Det var inte oväntat att jag skulle få många kommentarer när jag skrev mitt inlägg ”Vem är du att döma” med anledning av de reaktioner och även hat som jag kunde se på nätet. Hat som riktade sig mot lantbrukaren, länsstyrelsen och Arla i första hand. Men många har också gillat och delat det som jag skrev, och tacksamt tagit emot en text som ville ge perspektiv och helhet. Balans och nyanser som fler än jag har saknat.

Jag vill börja med att återigen säga att jag inte har uppgifter som gör att jag varken kan döma eller frikänna den som är ansvarig för djuren på den gård som visades på Uppdrag Granskning i onsdags. Men det har inte nästan någon av de som kommenterar heller.

Det jag har är en del andra erfarenheter. Jag har arbetat många år som privatpraktiserande veterinär med tyngdpunkt på nötkreatur och häst. Då upptäckte jag att när jag blev inkopplad på djurskyddsfall på lantbrukets djur så rörde det sig i stort sett uteslutande om gårdar som sällan eller aldrig anlitade veterinär. I flera fall hade jag aldrig varit i ladugården förrän jag kom dit tillsammans med länsstyrelsen eller kommunen (som skötte djurskyddstillsynen innan länsstyrelsen fick ta över).

Jag kunde också konstatera att det i dessa fall inte var bara djuren som for illa. Det fanns också så gott som alltid en tragisk historia om en människa eller en familj som for illa. Det är förstås ingen ursäkt eller fullgott skäl att inte ta bra hand om sina djur. Men det är en förklaring. Därför blir jag illa berörd när jag ser människor vara så snabba att döma och väljer epitet som rötägg.

Vad vet de om det i det här fallet och i andra? Vad vet de om hur den här djurägaren mår och vad som ligger bakom. Jag vet inte heller, och behöver inte veta. Men jag har sett för många trasiga människor i sådana här fall. Jag bär med mig minnet av deras förtvivlan i blicken när djuren hämtades. Nödvändigt för djuren, men hemskt ändå att vara del av.

Jag har också arbetat några år på Jordbruksverket, och bland annat varit djurskyddschef. Så jag har sett en hel del av djurskyddskontrollen och jag har vid flera tillfällen följt hur kriminella aktivister agerar för att uppnå sina mål. Jag reagerar mot att man i ett program från public service tar emot och visar filmer som är illegalt filmade inne i en besättning. Det är inte bara olagligt, det är också en risk för att intrånget kan leda till att smitta sprids eller att andra skador uppkommer.

Dessutom vet jag sedan tidigare hur vinklade sådana filmer och bilder kan vara. Ofta är det hopklipp från en lång period, och ibland även från mer än den utpekade gården. Självklart ska alla djur ha det bra, men enstaka djur drabbas av sjukdom och skador även i välskötta besättningar, och det gäller ju även sällskapsdjuren. Så ibland kan det finnas magra djur, där det finns en godtagbar förklaring och även utsikter till bättring.

Många har reagerat starkt på filmens sekvens med massor av gödsel i stallet. Jag håller med om att det inte ser bra ut, men samtidigt noterar jag att djuren ser förvånansvärt rena ut. Den mest troliga förklaringen är att något hänt med utgödslingen strax innan, för det fyller på snabbt. Om djuren hade gått i en så smutsig miljö en längre tid hade de garanterat haft stora gödselpansar.

Något som också många har nämnt de 38 anmälningarna som skäl att man kan dra slutsatsen att här är det verkligen illa. Andra ser det som orsak till att veta att länsstyrelsen har gjort fel. Jag håller inte med. När det finns 38 anmälningar är det stor risk att det är något annat som ligger bakom. Ofta en konflikt mellan människor, inte så sällan grannar.

Vem som helst kan anmäla misstanke om djurskyddsbrott till länsstyrelsen. Det kan man göra anonymt om man så önskar. Och det sker många sådana anmälningar varje år, och alldeles för många visar sig vid uppföljning vara obefogade. Så här skriver Jordbruksverket i sin rapport om djurskyddskontroll 2018:

Det är avgörande att effektivisera handläggningen av anmälningsärenden, eftersom de tar stora resurser i anspråk. Nästan 40 procent av utförda kontroller på grund av anmälningar var dessutom utan anmärkning under 2018. Nästintill 14 000 anmälningsärenden kom in till länsstyrelserna under 2018, vilket är en ökning med drygt 800 stycken från året innan. Utmaningen är att hitta de anmälningsärenden som har störst risk för allvarliga djurskyddsproblem och göra kontroll av dessa. Resurserna används då optimalt.

Länsstyrelsen i Jönköpings län är inne på samma sak. De skriver så här på sin hemsida:

Ibland kan det vara svårt att hålla isär sin personliga åsikt om hur djur ska skötas från vilka krav som ställs i lagstiftningen. En hel del av de anmälningar vi får in är inte befogade och djuren sköts enligt lagstiftningen. Länsstyrelsens djurskyddshandläggare lägger en stor del av sin arbetstid på att kontrollera anmälningar som visar sig vara obefogade. Tid som behövs på annat håll, där djur verkligen far illa. Om du tänker göra en anmälan men är osäker på om det finns tillräc​kliga skäl för en anmälan, ring och rådgör med en djurskyddshandläggare.

Och även om anmälningarna i det här fallet inte skulle visa sig vara obefogade, så  konstaterar jag att det i vart fall inte ledde till ett omedelbart omhändertagande som ju blir följden i de värsta fallen. Att en massa djur nu skickats till slakt, som SVT rapporterat, visar snarare att de inte var alltför dåliga, för då hade det inte varit aktuellt. Jag kopplar också detta till de ekonomiska problem vi fått höra om, samt till att det förefaller ha varit överbeläggning. Det är en del i vår rättssäkerhet att man kan få chans till bättring, och man ska få en bedömning som är grundad i regler och inte i tyckande.

Så ja, jag anser fortfarande att det finns viktiga frågor som inte lyftes i programmet. En helhetssyn som jag förväntar mig av Sveriges television, men inser att den tiden nog är förbi. Extra viktigt att vi alla då tittar med kritisk blick, funderar över källor och agendor och framför allt att vi inte luras med i ett drev som vi inte kan stå för.

Ja, och för er som undrar och är nyfikna på mig så kan jag lägga till att jag nu arbetar på Växa Sverige som chef för alla våra djurhälsoveterinärer, efter att innan dess ha haft ett sådant jobb själv. Så jag har besökt många gårdar med nötkreatur och sett många välskötta kor och ungdjur hos duktiga lantbrukare, och jag har varit med om att bidra till att gå från bra till bättre djurhälsa och djurvälfärd. Det är bland annat därför jag är så övertygad i mitt val att välja svenska animalier. 

 
19 kommentarer
Göran

Fantastist bra och nyanserat skrivet i dessa dagar när "stenkastarna" skriker i högan sky och drar egna slutsatser långt utöver vad de både har kännedom om och kompetens för att kunna bedöma.

Svar: Tack!
Stuteri Kry

Kristina

Jag uppskattar att du visar på vikten av att skaffa korrekt information innan man dömer någon. Tyvärr ser man allt fler av de människor som inte alls är intresserade av vad som är sant eller falskt - de ser, hör och tolkar information utifrån den åsikt om saken som de redan har. Det är sorgligt att media verkar ansluta sig till den skaran i allt högre utsträckning - och ofta verkar för att bekräfta redan manifesterade åsikter. Vad som är fakta verkar vara mindre viktigt, än att väcka uppmärksamhet.

Svar: Tack för din kommentar!
Stuteri Kry

Johan

När hela den här grejen briserade så fick jag reda på att det var en djurrättsgruppering som vart inne och filmat samt anmält. Då kan jag inte lita på att det var så illa som de påstår. Under grisskandalen december 2009 så sa djurrättsalliansen att vissa grisar hade bölder i bak på sig. De hade tagit kort snett framifrån och då såg det ut som att det var nått sånt där. Men det var pungen på galtarna. När jag var på väg hem från jobbet så var det en veterinär som hade vart på just den gården med "böldgrisarna". När hon sa att det var pungen på galtarna så skrattade jag så hårt att jag höll på att köra av vägen! De hade vart inne på över 100 gårdar under ett års tid. Varför anmälde de inte vanvård direkt om det nu var så illa? Så jag har väldigt svårt att lita på det hela nu. Särskilt när det blåses upp så mycket av media också.

Svar: Klok reflektion.
Stuteri Kry

Anonym

Tack för ditt inlägg, precis så tänker jag var gång det kommer skriande uppslag om djur och för den delen människor som far illa - synbar fakta är en sak och oftast vinklad för att skapa opinion och ger dessutom dessutom de högst skrikande djurrättsaktivisterna rätt att fortsätta hävda att enbart de har rätt - ingen gör en oberoende undersökning för att finna underliggande orsaker. Så tack än en gång för ditt inlägg, sakligt och nyanserat och get (förhoppningsvis) för många en tid till eftertanke innan de huvudstupa kastar sug in i den hat/mobbningshord som agerar utan tanke på vad som ligger bakom ...

Svar: Tack!
Stuteri Kry

Inga-Lill

Jag såg inte programmet mest för att jag tycker att detta program har blivit så dåligt, att det mer och mer följer svt:s egen agenda i stället för att föra fram fakta. Däremot så är det ingen som vet om denna film är filmad i Sverige, den kan mycket väl vara ihopklippt med utländska klipp. För en sak har jag sett de senaste åren, att de sk djurrättsaktivisterna inte drar sig för något och känner jag public service rätt, så är det precis i deras anda. För när de håller djurrättsaktivister för mig är de terrorister, bakom ryggen i direktsänd tv-debatt, då mår jag illa.

Sen håller jag fullständigt med dig, var djuren inte i sämre skick än de kunde skickas till slakt, då var de inte så eländiga som reportrarna ville låta påskina, för i så fall hade de dödats och grävts ner på lämplig plats. Jag är inte utbildad vare sig veterinär, bonde eller något annat som har med djur att göra men jag besitter sunt förnuft.

Svar: Sunt förnuft räcker långt och behövs det mer av!
Stuteri Kry

IA

Birger Schlaug´s potatisåker är inmutad av ett Australiensiskt företag

Så jättebra skrivet hoppas du lägger in det här på facebook också. Verkligen intressant att få en inblick inifrån så att säga. Jag känner en stor respekt för de som jobbar som du, som veterinär. Som så många andra yrken skänker det säkerligen stor glädje för djuren känner och vet definitivt att veterinärer är där för att hjälpa och är riktiga ängla-vänner. Och man måste verkligen vara en riktig djurvän som sätter djuren först och det kan nog vara så tufft när det kommer till svåra beslut som avlivning och så.

"En hel del av de anmälningar vi får in är inte befogade och djuren sköts enligt lagstiftningen."

Det är ju rent förskräckligt att tid som behövs på annat håll, där djur verkligen far illa. Tänker så på hur mycket tid som går åt åt andra anmälningar som med barn till exempel. Tid som skulle behöva läggas där barn verkligen far illa och faller igenom det sociala nätverket.

Som en annan som kommenterade att det verkar vara som om "en del vill förinta lantbrukare" så misstänker jag att det finns en Agenda bakom mycket i vår tid nu. Eller inte bara misstänker det är ett stort pådrag efter resurser världen över, även så i vårt avlånga land.

Det som är positivt med detta drev är att det kan väcka debatt och en medvetenhet om att Sverige är lika utsatt av utländska intressen som överallt annars. Det behövs sannerligen ett movement att värna om vår matproduktion, vatten och land.

Det finns mycket att tillägga i denna fråga som sagt.

http://www.aktionraddavattern.se/
http://acsjolander.se/
https://www.brandskyddsforeningen.se/lbk/
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7068152

https://www.thepetitionsite.com/566/504/393/support-polish-farmers-protest-against-sale-of-land-for-gm-crops/
https://www.globalresearch.ca/land-grab-in-ukraine-is-monsantos-backdoor-to-eu-agriculture-spells-ruin-for-europes-farmers/5441245

Svar: Tack! Ja, det ligger på Facebook och delas mycket där. Alla som vill är välkomna att dela.
Stuteri Kry

Sia Uddin

Återigen ett stort tack för din vilja och förmåga att inse och förstå. Det är många fler som borde lära sig detta, bla media. Källkritik och sunt förnuft verkar numera saknas på bred front.

Svar: Tack!
Stuteri Kry

Carina

Tack för att ditt inlägg. Fantastiskt bra och nyanserat skrivet. 🌹

Svar: Tack!
Stuteri Kry

VildaMatilda

Så bra och nyanserat du skriver! Nu får jag en helt annan vinkling och syn. Tack för att du vågar ge dig in i debatten med klar syn

Svar: Tack! Modigt och bra av dig att erkänna det.
Stuteri Kry

Linnéa

❤️

Svar: Tack!
Stuteri Kry

Ann-Katrin Krokström

Så klokt och medmänskligt skrivet. Tänker så på vår granne som tråkigt nog avslutade sitt eget liv. Han gjorde det under den tid på året då han lämnat djur till slakt och innan han tog emot nya. Säkert för att inga av djuren skulle behöva lida. Psykisk ohälsa drabbar alla yrkeskategorier, men en del är det omöjligt att sjukskriva sig ifrån.

Svar: Så sorgligt, och så viktigt att se människan bakom. Vi hjälper inga djur med hat och drev, utan kanske tvärtom kan det bli så att den som behöver hjälp blir rädd och skamsen och försöker dölja ännu mer.
Stuteri Kry

Mats

Tack för ett tydligt objektivt inlägg i drevet mot bonden. Du har ändrat min syn på det inträffande (och jag har inte sett programmet) men väl läst tidningarna.

Svar: Tack! Det är stort för mig att du ändrat uppfattning och erkänner det. Redan det att en person tänkte till gör att det var värt att skriva.
Stuteri Kry

Birgit

Tack! Du ger en mänsklig syn på det hela. Jag har träffat på en hel del djurärenden, mest katt, och som du säger vi vet inte alltid vad som ligger bakom. Jag har sett hur saker kan "sjåsas" upp i pressen, antingen med hjälp av djurskyddsinspektörer eller av pressen själv, därför brukar jag se till att begära ut handlingar och läsa igenom. Tänk om alla dessa som anmält istället hade åkt dit för att hjälpa till. Men hellre än att räcka ut en hjälpande hand, så anmäler man anonymt.

Svar: Tack för en klok kommentar.
Stuteri Kry

Louise Wale

Det är så skönt att läsa en nyanserad och klok artikel. Vi behöver många fler som du i chefspositioner, på lärarposter och inom media!
Tack!

Svar: Tack för den fina återkopplingen!
Stuteri Kry

Gittan

Tack för dina välskrivna texter. Så klart blir människor oroade och upprörda av att se en sådan här film och kan känna oro för att systemet med djurskyddstillsyn har havererat . Då behövs saklig information om hur det fungerar i vårt samhälle med anmälningar och tillsyn. Vad kul det vore om UG/SVT kunde göra ett program till, med den infon. Men eftersom det inte syns till ens i horisonten pch SVT inte verkar ha den folkbildande ambitionen får vi läsa din blogg, Länsstyrelsen i Gästriklands information om der aktuella djurskyddsärendet och andra förklarande texter. Heja dig!

Svar: Tack för det! Och heja länsstyrelsen för bra insatser och saklighet!
Stuteri Kry

Arminé

Det känns bra att läsa en välnyanserad och sansad analys av situationen. Tack!

Svar: Tack!
Stuteri Kry

Karin Brunbäck

Så bra skrivet!

Svar: Tack!
Stuteri Kry

Katarina Forsberg

Du är bra du Helena. Har de senaste dagarna varit i kontakt med en valpköpare, tillika köttdjursuppfödare jag känner. De är så förtvivlade efter programmet och jag blir så ledsen för deras skull. Att lägga så mycket tid och energi åt att skapa närproducerad mat med glada djur, och så är en hel bransch ifrågasatt. De finner iallafall tröst i dina ord och har spridit ditt blogginlägg.

Tack Helena.

Svar: Tack för din fina kommentar. Jag blir både ledsen för deras skull och glad att jag kunde göra i alla fall någon skillnad.
Stuteri Kry

Erik

Nästan 40 procent av utförda kontroller på grund av anmälningar var dessutom utan anmärkning under 2018.
Siffran 40% som inte får anmärkningar kunde vara betydligt högre om Ls slutar letar fel och inte utdelar föreläggande som är godtyckliga och orimliga.
Jag kan ge otaliga exempel på anmärkningar i protokoll som omöjligen skulle vara från en myndighet men tyvärr är ls djurkontroller godtyckliga, inkonsekventa och rättsosäkra.
Den här domen kan vara en bit på vägen att får ordning på djurkontrollerna Kammarrätten Mål nr 3419-19.

Att det nyligen kom en prejudicerande dom som säger att skrivbordsveterinärer också är skyldiga att föra journal kan göra ls mer genomskinligt.

Svar: Tack för din kommentar.
Stuteri Kry