Smittsam kolik?

Nu när coronavirus och smittskydd är en väldigt aktuell sak passar jag på att skriva om hästens coronavirus. Jag säger det direkt: det smittar inte till människor. Men det kan vara bra för hästägare att känna till (andra djurslag har förresten sina varianter av coronavirus, men dem hoppar jag över idag).
 
Hästens coronavirus är inte så välkänt bland alla, men sedan diagnostiken blev tillgänglig så har en hel del fall konstaterats. Hos hästar, precis som hos nötkreatur, så ger viruset mest symtom från mag-tarm-kanalen. Men det kan även bli luftvägssymtom, och det ger ofta feber.
 
Ofta börjar det med feber och dålig aptit. Det är inte ovanligt att det sedan ger kolik och/eller förändrad avföring. Ibland kan det ge diarré, ibland också förstoppning. Eftersom det är ett virus så är det inte sällan som många hästar i samma stall drabbas, samtidigt eller efter varandra. Man kan säga att det är smittsam kolik.
Jag har läst om flera fall där veterinären satt in antibiotika, eftersom hästen har feber. När febern då går ner så är det lätt att tänka att det var det som hjälpte, och så ger man även nästa fall i stallet samma behandling. Det kan finnas de gånger då antibiotika är motiverat, men här ska man nog främst tänka det klassiska "bra tack vare eller trots behandlingen?". En viktig fråga som är lätt att missa när behandlingen "fungerade". Men de flesta blir nog bra trots antibiotika i dessa fall.
 
Antiinflammatorisk medicin och febernedsättande kan vara mer motiverat. Det är man ju alltid lite försiktig med i samband med kolik, eftersom det kan maskera att hästen blir sämre, men med rätt strategi är det en bra möjlighet.
 
Precis som med vårt coronavirus blir de flesta bra av sig själva. Om du vill läsa mer så finns det bra information på SVAs hemsida:
https://www.sva.se/djurhalsa/djursjukdomar-a-o/coronavirus-hos-hast/
1 kommentar
Anonym

Är det det som kallades för västgötasjuka hos nötkreatur förr?

Svar: Det namnet känner jag inte till, men det finns ju en del sjukdomar med lokala namn. Det jag har hört är vinterdiarré på nöt.
Stuteri Kry